Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Meststoffenregelgeving ligt onder vuur

Kamer ontvangt manifest voor verbetering positie organische meststoffen

Negenentwintig organisaties, variërend van brancheorganisaties in de agri-food sector, producenten van organische bodemverbeteraars tot natuur- en milieuorganisaties onderschrijven het manifest 'Organische stof: leven in de Nederlandse bodem'. Zij roepen de Nederlandse politiek op het 6de Actieprogramma Nitraatrichtlijn te benutten om de positie van organische stof in de Nederlandse meststoffenregelgeving te verbeteren. Deze verbetering moet recht doen aan het belang van organische stof voor de bodemvruchtbaarheid, de biodiversiteit, het klimaat en de circulaire economie.



Vandaag is het manifest 'Organische stof: leven in de Nederlandse bodem' aangeboden aan de Vaste Kamercommissie voor Economische Zaken voorafgaand aan een rondetafelgesprek over organische stof en bodemvruchtbaarheid.

Onschatbare waarde

Organische stof in de bodem is van onschatbare waarde voor de bodemvruchtbaarheid, de biodiversiteit en voor het behalen van de klimaatdoelstellingen. De gehalten organische stof in de Nederlandse bodem staan echter onder druk. In de huidige meststoffenregelgeving ligt de focus op het terugdringen van emissies van stikstof en fosfaat. Daardoor is het moeilijk voldoende organische stof aan te voeren en te komen tot integraal duurzaam bodembeheer.

Meststoffenregelgeving aanpassen

De manifestpartners vragen het Nederlandse parlement om een aantal stappen te nemen zoals het aanpassen van de meststoffenregelgeving en het mogelijk maken van maatwerk in mestbeleid, beide passend binnen de milieukundige kaders. Daarnaast zijn er aanbevelingen om de toepassingsmogelijkheden voor organische bodemverbeteraars uit reststromen te verbeteren, het '0,4 ‰ Initiative' uit te voeren in Nederland, betere prikkels te geven voor goed organische stofbeheer door agrariërs en duurzaam bodembeheer en goed organische stofbeheer als voorwaarde op te nemen in kortlopende pacht- en grondtransacties. Bovendien vragen zij om het faciliteren van kennisontwikkeling over organische stof in de bodem bij belanghebbenden.

Manifestpartners

Ondertekenaars van het manifest zijn: Biohuis, Bionext, BoerenNatuur.nl - Agrarisch natuur- en landschapsbeheer, Brabantse Milieufederatie, Brancheorganisatie Akkerbouw, BVOR – Branche Vereniging Organische Reststoffen, CZAV –Coöperatieve Zuidelijke Aan- en Verkoopvereniging U.A., Dutch Biorefinery Cluster, FNLI – Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie, GroentenFruit Huis, LandschappenNL, Louis Bolk Instituut, LTO Nederland, Meststoffen Nederland, MVO Nederland, Natuur & Milieu, Natuurmonumenten, NAV - Nederlandse Akkerbouw Vakbond, Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW), NEVEDI – Nederlandse Vereniging Diervoederindustrie, NMI – Nutriënten Management Instituut, Nutriëntenplatform, Rabobank, Food & Agri, Stichting Veldleeuwerik, Suiker Unie, Ulebelt namens coöperatie van buurtcompostinitiatieven, Urgenda, Vereniging Afvalbedrijven en De Waard Eetbaar Landschap.
Publicatiedatum: