Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
'Wat we ook exporteerden, het raakte uitverkocht'

Royal Eco Food in Servië kan vraag naar conserven bijna niet aan

De biologische markt in Servië is volop in ontwikkeling. Dit trekt ook industriële producenten aan, zoals het in Belgrado gevestigde Royal Eco Food, dit bedrijf maakt biologische versies van de traditionele Servische conserven, zoals pruimen-chutney en ajvar, een paprikasaus. Hun ajvar heeft zelfs de 'Superior Taste'-onderscheiding van het International Taste and Quality Institute gewonnen.

De onderneming bestaat slechts vijf jaar, toch is de verkoop zo snel gestegen dat een uitstap naar de Russische markt afgebroken moest worden, de lokale producenten konden de vraag namelijk niet meer aan. "Wat we ook exporteerden, het raakte uitverkocht", zegt Tanja Stojanovic van Royal Eco Food. De groei is dus niet zonder obstakels. "Als je een pionier bent, wordt je nu eenmaal geconfronteerd met moeilijkheden."



"In het begin moesten we bijvoorbeeld biologische tomaten importeren uit Italië omdat we hier niet voldoende leveranciers waren. Ook was het lastig om telers te overtuigen van de voordelen van omschakeling."

Inmiddels heeft het bedrijf langetermijncontracten afgesloten met koopgaranties, dit was nodig om de boeren bij het proces betrokken te krijgen, aangezien biologische productie duurder is en riskant. Voor nu ligt de focus nog op de lokale markt, maar er wordt gekeken naar expansie in de Europese Unie nu de betrekkingen met Brussel verbeteren.