Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Imkerij Bumble Bee vraagt officieel biologisch keurmerk aan

Cedric Sprockel jr., imker en eigenaar van de bio-dynamische Imkerij Bumble Bee te Zevenkamp, is sinds kort gestart met een officiële aanvraag voor een biologisch keurmerk. De aanvraag loopt bij Skal Biocontrole en moet er uiteindelijk toe leiden dat Bumble Bee zich kan onderscheiden van andere imkers. Tevens kan de honingopbrengst dan worden aangeboden via erkende biologische supermarkten en natuurwinkels. Sinds 2015 is het in Nederland mogelijk om een officieel biologisch keurmerk aan te vragen.



Cedric geeft aan dat de eisen waaraan moet worden voldaan zeer streng zijn: "Eén van de cruciale voorwaarden is dat er zich binnen een straal van 5 kilometer rond de bijenstandplaats geen vuilverbrandingsinstallaties bevinden. Ook moeten alle drachtbronnen binnen een straal van 3 kilometer in kaart worden gebracht. Hiermee wordt aantoonbaar gemaakt dat de drachtbronnen voor minimaal 50% uit gangbare teelt, spontane vegetatie of licht milieubelastende teelt bestaan." Indien aan onder andere deze voorwaarden wordt voldaan, zal de locatie door een Skal-inspecteur worden (goed)gekeurd. Gedurende een omschakelperiode van minimaal 1 jaar moeten de bijenvolken, -kasten en broed-/honingramen een bio-dynamisch uitgangspunt hebben. De gezondheid van de bijenvolken en de honingafname moeten constant worden geregistreerd. De Skal-inspecteur zal deze registraties tijdens periodieke keuringen inzien en een certificatiebeslissing nemen ten aanzien van de imkerij. De eerste stappen in dit traject zijn reeds genomen en Imkerij Bumble Bee heeft er goede hoop op dat zij eind 2016 het biologisch keurmerk mag dragen.


Cedric met de bijen.

Voor meer informatie: www.imkerijbumble-bee.nl en facebook
Publicatiedatum: