Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Rechtstreex breidt uit naar Utrecht

Het Rotterdamse voedselinitiatief Rechtstreex breidt uit naar Utrecht. Vanaf deze week kunnen ook Utrechters genieten van regionale producten uit hun eigen stad en omgeving. Op 17 juni gaan 's middags de eerste twee afhaalpunten open in de Schildersbuurt en aan de Oudegracht. De komende weken openen er ook afhaalpunten in Lombok, Zuilen, Leidsche Rijn en Tuindorp.

Droom van een korte voedselketen

Rechtstreex is twee jaar geleden in Rotterdam opgericht door Arthur Nijhuis en Maarten Bouten. Hun droom is om een nieuwe voedselketen te creëren met korte lijntjes tussen boer en consument. Inmiddels telt Rechtstreex twaalf afhaalpunten in verschillende Rotterdamse wijken en hebben ze een eigen concept-store in de Fenix Food Factory. De formule is nu klaar voor andere steden met Utrecht op kop!



Verbinding tussen boeren en consumenten

Arthur: "Bewoners bestellen hun lokale producten online en halen hun boodschappen af bij een centraal punt in hun eigen buurt. We horen vaak van klanten dat ze deze persoonlijke benadering heel prettig vinden. Ze voelen zich hierdoor meer verbonden met hun stad, de boeren en het voedsel uit de regio." De Utrechtse Kamilla Hensema zet de Utrechtse variant van Rechtstreex op. Kamilla: "Omdat we ons richten op lokale producten maken we weinig voedselkilometers en zorgen we dus voor weinig uitstoot. Zo slaan we twee vliegen in één klap: lokaal eten en een milieuvriendelijke logistiek!"

Vruchtbare voedingsbodem in Utrecht

Bewoners meldden zich al snel en in grote getalen aan als klant of omdat ze zelf een afhaalpunt willen runnen. Ook doen er nu al meer dan vijfentwintig leveranciers mee, van biologische akkerbouwers tot kleine tuinders, van bakkers tot imkers. Eén van de belangrijkste pijlers van Rechtstreex is om de boer een goed aandeel te geven in de opbrengsten. Arthur: "Bij Rechtstreex belandt ongeveer 60% van de consumentenprijs bij de boer of teler. Samen met boeren en bewoners bouwen we aan een op vraag en aanbod gestuurde teelt en een lokale duurzame economie."

Biologisch

Desgevraagd geeft Arthur aan dat het biologische aandeel bij Rechtstreex zo rond de 40% zit. "We geloven bij Rechtstreex niet per se in keurmerken, maar vooral dat het belangrijk is om transparantie te creëren, zodat boeren vanzelf meer richting biologisch gaan. We werken nu met relatief veel boeren die bijna of geheel biologisch werken, maar bijvoorbeeld geen keurmerk willen of kunnen betalen."

Winnaar van de Aardig Onderweg Award

Dat Rechtstreex op de goede weg zit wordt in Rotterdam bevestigd. Daar ontving het initiatief eind mei de Aardig Onderweg Award van de R.E.T. uit handen van burgemeester Aboutaleb. Ook krijgt het bedrijf ondersteuning van Stichting DOEN omdat ze bijdraagt aan een groene en sociale samenleving. Het is de ambitie van Arthur en Maarten om de formule volgend jaar in alle grote steden in Nederland aan te bieden, zodat overal regionale verbinding en een transparante voedselketen ontstaat. Er zijn al concrete plannen om op korte termijn in vier nieuwe steden te starten.

Voor meer informatie: www.rechtstreex.nl
Publicatiedatum: