Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
In Trompenburg Tuinen & Arboretum

Basiscursus Het Nieuwe Imkeren van Immeke start 12 juni in Rotterdam

Dit jaar zijn vier bijenvolkeren van Immeke te gast in Trompenburg Tuinen & Arboretum te Rotterdam. Immeke, bestaande uit de Rotterdamse imkers Rinske Kreukniet en Angélique Berger-de Meijer, imkert er op geheel natuurlijke wijze en organiseert in Trompenburg de 'Basiscursus Natural Urban Beekeeping'; het Nieuwe Imkeren.



In het Nieuwe Imkeren gaat over het voortbestaan van de bij. De twee imkers zien zichzelf eerder als ondersteuners en begeleiders van de natuurlijke ontwikkeling van de bijenvolkeren. Zo overwinteren de bijen van Immeke op eigen honing in plaats van op suikerstroop en mogen de bijen zelf hun raten bouwen in plaats van dat ze op kunstraat worden gezet. Immeke kiest ervoor de bijen te vermeerderen door ze te laten zwermen; het is de natuurlijke geboorte van een nieuw bijenvolk. Als de zwerm tot rust komt, dan wordt de zwerm door de imkers in een korf geschept en krijgt het een nieuwe behuizing. De bijenkasten van Immeke zijn speciaal ontwikkelde natuurbouwkasten, waarin de bijen in één ruimte optimaal leven en zich zo natuurlijk mogelijk kunnen ontwikkelen.



Immeke geeft cursussen, workshops voor kinderen, lezingen en voorlichting over het natuurlijk imkeren en ontwikkelt projecten met inspiratie vanuit het wezen van de bij. De Basiscursus Natural Urban Beekeeping die in Trompenburg wordt gegeven, zit voor dit seizoen helemaal vol. Er is grote interesse voor het Nieuwe Imkeren, ook vanuit reguliere bijenhouders. De cursus is georganiseerd in samenwerking met Ilovebeeing en de BD-imkers. Trompenburg Tuinen & Arboretum stelt de locatie beschikbaar.

Voor wie geïnteresseerd is en wil kennismaken met het Nieuwe Imkeren, kan zich nog inschrijven voor de korte Introductiecursus Holy Bee! Urban Beekeeping die op 12 juni aanstaande start. In deze kennismakingcursus van vier bijeenkomsten komt onder andere aan bod wat stadsimkeren op natuurlijke wijze inhoudt en wat in de stad gedaan kan worden om het voor de bijen zo aangenaam mogelijk te maken. Het is een opstap naar de uitgebreidere basiscursus Natural Urban Beekeeping die het jaar daarop weer wordt gegeven. Kijk voor meer informatie www.immeke.nl.



Immeke is blij met de gastvrijheid van Trompenburg Tuinen & Arboretum. Trompenburg is een oase in de stad en een echt paradijs voor bijen. Er is veel voedsel voor ze; volop drachtbloemen en oude bloeiende bomen. De bijenkasten van Immeke staan in de Uithoek op het bloemenveld tegenover het theehuis. Ook de imkers zelf zijn daar gedurende de zomermaanden regelmatig te vinden.
Publicatiedatum: