Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Binnen enkele jaren bio-streekproducten op de markt

Cranberry financiert natuurbeheer Texel

De Stichting CranTex en Staatsbosbeheer hebben afspraken gemaakt over de teelt van cranberry's op gronden van Staatsbosbeheer. Het gaat hierbij om gronden die geen deel meer uitmaken van de Ecologische Hoofdstructuur en landbouwkundig gebruikt mogen worden. De cranberry's zullen door de Stichting Cran-Tex op een extensieve, biologische wijze geteeld worden.

Een uniek aspect van deze samenwerking is dat een deel van de financiƫle opbrengst van de cranberryvelden wordt afgedragen ten behoeve van het beheer van natuur op Texel. Deze nieuwe financieringsvorm van natuurbeheer is bijzonder welkom in een tijd dat ook natuurorganisaties niet aan bezuinigingen ontkomen. Doordat er sprake is van een langjarige samenwerking is dit een duurzame financieringsconstructie.

Lokale werkgelegenheid

Een ander bijzonder aspect van dit project is dat CranTex binnen enkele jaren biologische streekproducten onder keurmerk op de markt zal brengen. Uitgangspunt voor CranTex is dat niet alleen de teelt van de cranberry's, maar ook de verwerking tot allerlei producten op Texel zelf plaats vindt. Hierover overlegt CranTex met diverse mogelijke verwerkers. Het helpen ontwikkelen van lokale werkgelegenheid is daar bij een belangrijk uitgangspunt.

Zichtherstel

Binnenkort zal gestart worden met het inrichten van de eerst twee hectaren aan de Rozendijk. Zo zullen de restanten beplanting van de voormalige kwekerij worden verwijderd waarmee ook het zicht vanuit de bosrand op het oude poldergebied wordt hersteld. In het vroege voorjaar zullen de cranberrystekken worden geplant. Voor het onderhoud van de velden biedt CranTex leer-/werkplekken voor mensen vanuit een re-integratietraject aan.
Publicatiedatum: