Mededelingen

Vacaturesmeer »

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Overig nieuwsmeer »

Koerslijstmeer »
Flexen met vlees helpt mens, milieu en natuur enorm vooruit

Als alle Nederlanders de helft van de week kiezen voor duurzaam vlees en de andere helft voor een plantaardig alternatief verminderen zij de milieubelasting door vleesconsumptie met twee derde. Dat blijkt uit onderzoek van CE Delft naar de milieueffecten van vlees en zuivel dat Natuur & Milieu op zondag 9 september in Leiden presenteerde aan kandidaat-Kamerleden van de grootste politieke partijen. Het rapport laat zien dat een verschuiving in het eetgedrag een enorm effect heeft op het verminderen van de milieuschade door vlees en zuivel.

De impact van vlees op milieu en natuur is groot. De consumptie van vlees, zuivel en eieren veroorzaakt in Nederland ongeveer net zoveel schade aan het klimaat als alle personenauto's die in het land rijden. Het gaat om 10 procent van de totale Nederlandse CO2-uitstoot. Voor de teelt van het veevoer is bijna het oppervlak van heel Nederland nodig, namelijk 87 procent. Die ruimte nemen we voornamelijk in het buitenland in beslag. Ook een groot deel van de problemen die we in Nederland hebben met vermesting en biodiversiteit wordt veroorzaakt door onze vlees- en zuivelconsumptie.

Flexitarisch eetpatroon

Natuur & Milieu wil mensen verleiden om een aantal keer per week vlees te vervangen door een alternatief zoals noten, groente of een plantaardige vleesvervanger. Als mensen dit vier dagen per week zouden doen en op de overige dagen duurzaam vlees zouden eten, scheelt dit alleen al 5 procent
aan CO2-uitstoot. Dat is evenveel als ruim de helft van de auto's van de weg. De andere effecten op milieu en natuur zijn nog groter: twee derde minder landgebruik, verzuring (uitstoot SO2) en verlies aan biodiversiteit. Dat betekent dat er landbouwgrond ter grootte van de helft van Nederland vrijkomt en dat we, door ons eetpatroon een beetje te veranderen, het verdwijnen van dier- en plantensoorten uit Nederland voor een groot deel kunnen tegenhouden.

Een flexitarier eet minimaal een keer per week geen vlees. Gezien de grote effecten van vlees levert ook deze kleine stap al een groot milieuvoordeel op. Het rapport laat zien hoeveel winst voor milieu en natuur te behalen valt als een flexitarisch eetpatroon zich geleidelijk aan uitbreidt naar meerdere keren per week. De overheid kan deze trend versterken.

Overheidsbeleid

Voor veel consumentenproducten als auto's, koelkasten en tv's heeft de overheid al een pakket maatregelen vastgesteld om deze schoner en zuiniger te krijgen. Dat kan de overheid ook doen voor vlees en zuivel. Een vleestaks van 1 euro per kilogram of een verhoogd btw-tarief voor vlees zorgt voor 11 tot 13 procent minder CO2-uitstoot, zo blijkt uit dit rapport. De effecten van voorlichting of een verplicht aandeel vegetarische producten in de supermarkt laten een soortgelijk klimaateffect zien. Een vleestaks van 2 euro per kilogram levert het dubbele klimaateffect op.

Gezondheid

Een flexitarisch eetpatroon is ook gezond. De Gezondheidsraad stelt dat minder vlees eten een lager risico geeft op sterfte aan hart- en vaatziekten. Ook het Voedingscentrum raadt een lage inname van verzadigde vetten aan. Als de richtlijnen voor gezonde voeding (onder andere gemiddeld 25% minder vlees) door de hele Nederlandse bevolking opgevolgd zouden worden, zou dat per jaar 7.000 sterfgevallen schelen, aldus de Gezondheidsraad.

Publicatiedatum: 11-9-2012

  

Ander nieuws uit deze sector:

22-3-2018 Fok je eigen kip van ei tot slacht
22-3-2018 Speciale brok voor opfokken bio-bokjes
20-3-2018 "Biologisch kan gidsfunctie vervullen in transitie veehouderij"
16-3-2018 Agrifirm Group sluit 2017 af met hoger nettoresultaat bij lagere afzet
13-3-2018 Nu ook stalboekjes over kalkoenen en konijnen
12-3-2018 Vleesfraude: Bio-Planet roept biologische rundsstaart terug
7-3-2018 Minder worminfecties als kippen uitloop optimaal gebruiken
6-3-2018 Albert Heijn helpt Belgen minder vlees te eten
6-3-2018 Vegetarische vleeskoeienhouder stort zich op bio-groenten
5-3-2018 "Volproppen met vlees één van de gruwelijkste misdaden in de geschiedenis"
5-3-2018 Bio Goat Meat en de Bokkenbunker gezamenlijk verder
2-3-2018 Dierenbescherming brengt Beter Leven Keurmerk onder de aandacht
2-3-2018 “Amerikaanse biologische regelgeving rond zeevruchten moet komen”
1-3-2018 Vion start productie in nieuwe runderslachterij in Leeuwarden
26-2-2018 Te vroeg voor vlees bio-bokjes in supermarktschap?
19-2-2018 "Onzin dat Nederland de wereld moet voeden"
13-2-2018 Van gangbaar productievlees naar duurzaam conceptvlees
13-2-2018 Rapport excretieforfaits nu beschikbaar
12-2-2018 Filemon Wesselink verruilt hondenvlees voor bio(dynamisch) vlees
6-2-2018 Jersey vlees van Guus

 

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
code
Voer bovenstaande code in *