Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Yes! M'n windmolen is af!"

Eerste groene 'serious webgame' is succes op basisscholen

Met de nieuwe 'serious game' Villa Eeckhoorn is leren leuk! In mei is groep 7/8 van basisschool de Achthoek (Zeeburg) in Amsterdam als eerste gestart met dit spannende en interactieve spel voor jongeren van 10 tot en met 12 jaar. Villa Eeckhoorn laat spelers zowel virtueel als in de praktijk kennismaken met duurzaamheid en voedsel en sluit aan bij de kerndoelen voor het basisonderwijs. Spelers van deze game maken ook nog eens kans op een actief uitje met de hele klas naar een biologische boerderij van het Netwerk Biologische InfoCentra! Villa Eeckhoorn is gratis online te spelen, zowel thuis of in de klas, via www.villa-eeckhoorn.nl.


De lancering van de eerste episodes van Villa Eeckhoorn op Cinekid 2011

De game speelt zich af op het virtuele landgoed Villa Eeckhoorn, compleet met biologische moestuin en kippen. De al wat oudere eigenaresse Ottelien van Ravenzwaai tot Reuzenrad – Oot voor vrienden – is op zoek naar een erfgenaam die haar landgoed op een verantwoorde en duurzame manier kan beheren. Als ze op een dag wordt uitgenodigd voor een belangrijke internationale voedselconferentie is dat dé kans om te testen wie het meest geschikt is om haar opvolger te worden. Maar als Oot is vertrokken, gebeuren er op het landgoed geheimzinnige dingen… Is er sprake van een duister complot? Wat is er met de computer aan de hand? En de buurman heeft wel zeer tegenstrijdige belangen… Aan de speler de taak om alle geheimen te ontsluieren en te laten zien dat hij/zij in staat is om voor het landgoed te zorgen, ondanks alle tegenslagen. Spelers kunnen zo de nieuwe eigenaar van Villa Eeckhoorn worden.
 

Leuk, spannend én educatief

Villa Eeckhoorn gaat over duurzaamheid en het nemen van verantwoordelijkheid voor jezelf en voor je omgeving. In de game Villa Eeckhoorn gaan de spelers in zes episodes actief aan de slag met actuele onderwerpen als biologische landbouw, intensieve veehouderij en de ecologische voetafdruk. Ondertussen komen taal en rekenen op een praktische manier aan bod, bijvoorbeeld als de oogst moet worden binnengehaald en gewogen. Het spel sluit aan bij de kerndoelen voor het basisonderwijs. Op de speciale blog voor docenten staan lesbrieven die gebruikt kunnen worden om in de klas, buiten op het schoolplein of op de boerderij aan de slag te gaan met de onderwerpen die in het spel aan bod komen.


Villa Eeckhoorn in de klas (Foto: PixelPixies)

"Yes! M'n windmolen is af!"

Bovendien is Villa Eeckhoorn vooral een spannend, grappig en uitdagend spel. De leerlingen van groep 7/8 van basisschool de Achthoek in Amsterdam, die vanaf eind mei in de klas elke week een episode spelen, zijn erg enthousiast: "Villa Eeckhoorn is leuk omdat je spelend leert", zegt Lars (11 jaar), "en het is leuk omdat het weer wat anders is dan een boek. Je onthoudt het zo sneller." Matt (11 jaar) vult aan: "Villa Eeckhoorn heeft geweldige graphics! Dit is écht een leuk spel!" "Die Don Frikadello is zo grappig!", grinnikt een klasgenoot. Villa Eeckhoorn leeft duidelijk onder de leerlingen van de Achthoek en ze worden zichtbaar fanatiek: "Yes!", roept een meisje, wanneer ze de virtuele windmolen in elkaar heeft gezet die haar landgoed gaat voorzien van groene stroom. Als de klas even pauze houdt, vragen Darya en haar vriendinnetjes nieuwsgierig aan elkaar: "Hoe ver ben jij? En jij?"

Niet alleen virtueel

Villa Eeckhoorn brengt spelers niet alleen virtueel in contact met duurzaamheid en voedsel, maar maakt ze ook enthousiast om hier zelf mee aan de slag te gaan – op school of thuis. Bijvoorbeeld door een bijenhotel te bouwen met de klas of een biologische boerderij te bezoeken. Spelers van Villa Eeckhoorn maken kans op een gratis en actief uitje met de hele klas naar één van de biologische boerderijen van het landelijke Netwerk BIC (Biologische InfoCentra), een netwerk van biologische boerderijen die open staan en ingericht zijn voor een klassenbezoek, of één van de andere leuke cadeautjes. Op de website van Netwerk BIC staat aangegeven hoe je hiervoor in aanmerking komt.

Netwerk Biologische InfoCentra

Het spel is als idee geïnitieerd door Netwerk Biologische InfoCentra (BIC) en Stichting Richting Groen. Netwerk BIC is een landelijk netwerk van biologische bezoekboerderijen die bezoekers graag laten voelen, proeven en ruiken wat biologisch is, onder het motto "Let's talk bio!". De aangesloten boerderijen bieden samen een gevarieerd scala aan educatieve activiteiten voor schoolklassen, zoals boerderij Natuurlijk Genoegen in Driehuizen: boer en boerin Jeroen en Rosalinde Konijn houden hun mooie Blaarkopkoeien in een ruim strobed in de potstal. In de zomer grazen de dieren in het weiland rondom de boerderij en in natuurgebieden zoals de Eilandspolder. Natuurlijk Genoegen is een veelzijdig bedrijf waar van alles te beleven valt: bezoekers zijn welkom op de gezellige camping of voor een vergadering in de unieke ruimte boven de stal met uitzicht over de koeien en de polders. Boer Jeroen Konijn vertelt met veel plezier alles over kalfjes en koeien aan schoolklassen. Boerderij Natuurlijk Genoegen heeft speciale lespakketten voor schoolklassen, aangepast aan een bezoek aan de boerderij.

Gebaseerd op de bekroonde jeugdroman 'Droomtuin' van Ingrid Kluvers
Het verhaal van Villa Eeckhoorn is gebaseerd op de jeugdroman 'Droomtuin' van Ingrid Kluvers, winnaar van de Debuutprijs Jonge Jury 2012. Onder de spelers van Villa Eeckhoorn verloot Uitgeverij Moon gratis exemplaren van het boek 'Droomtuin'.

Villa Eeckhoorn is een productie van PixelPixies, gespecialiseerd in het maken van 'serious games': computerspellen waarbij concepten en technieken uit de 'entertainment games' worden ingezet voor het overbrengen van een boodschap.

Het spel is ontwikkeld in opdracht van Stichting RichtingGroen en financieel mogelijk gemaakt door Centrum Biologische Landbouw, Netwerk Biologische Informatie Centra (Netwerk BIC), Ministerie EL&I, Fonds Sociale Initiatieven, Rabobank Amsterdam, Steunfonds Madurodam, SNS Reaal Fonds, Stichting het Amsterdamsche Fonds en Koers Nieuw West/Gemeente Amsterdam.
Publicatiedatum: