Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Mijlpaal 1000 licentiehouders EKO-keurmerk in aantocht"

Stichting EKO-keurmerk wil extra dimensie toevoegen aan keurmerk

Tholen - André Brouwer heeft onlangs het team van Stichting EKO-keurmerk versterkt. Hij kan verklappen dat binnen nu en twee weken de mijlpaal van 1000 licentiehouders zal zijn bereikt. "We zijn heel tevreden daarover. Dit is een fors aantal, zeker als je bedenkt dat er in totaal ongeveer 3000 bedrijven Skal-gecertificeerd zijn. Uit het grote animo blijkt dat men er vertrouwen in heeft dat we hiermee iets in de lucht houden dat de sector verder kan helpen", aldus André.
 
"De bio-ondernemers blijken twee belangrijke behoeften te hebben. Ze willen het EKO-keurmerk behouden omdat het zoveel bekendheid heeft. En het is voor hen belangrijk om zichtbaar te kunnen maken wat er allemaal aan duurzaamheid in de sector gebeurt - meer dan het EU bio-keurmerk uitdrukt. Met het EKO-keurmerk kunnen we die twee behoeften aan elkaar knopen. We moeten daarvoor goed luisteren naar de ideeën van het bedrijfsleven. Bedrijven vinden het EKO-keurmerk echt iets van hén. Het is niet voor niets dat boeren, verwerkers en retail samen het bestuur vormen van de Stichting EKO-keurmerk en er nauw samengewerkt wordt met de ketenorganisatie Bionext."

André geeft aan dat er gezamenlijk gezocht wordt naar een systeem waarbij het EKO-keurmerk goed zichtbaar blijft in de markt en in principe elke biologische ondernemer er aanspraak op kan maken, maar waarin ook extra inspanningen op het gebied van verduurzaming zichtbaar kunnen worden gemaakt. "Zo kunnen we echt inhoud geven aan de IFOAM-principes voor biologische landbouw: ecologie, gezondheid, fair en zorg. Een aantal van deze principes is momenteel niet terug te vinden in de biologische regelgeving maar leeft wel bij de ondernemers." De Stichting EKO-keurmerk wil dus verder gaan waar de regelgeving ophoudt.

Volgen André is het essentieel om deze duurzaamheidskenmerken van de bio-landbouw duidelijker te communiceren. De gangbare sector is ook bezig met een verduurzamingsslag, en alleen zo kan de biologische branche hen een stap voor blijven. "De duurzaamheidsinspanningen van bio-ondernemers zijn nu al voor een deel verifieerbaar, maar dit moet beter. Wij moeten ervoor zorgen dat de inspanningen gemeten en uiteindelijk ook gecertificeerd kunnen worden, hoe lastig dat ook is. In de bio-hoek is die werkwijze inmiddels al een aardige traditie geworden, dus waarom zou dit voor de mate van verduurzaming niet kunnen?"

'Groene blaadje'

Er zijn volop ontwikkelingen gaande. Zo zal het niemand in de bio-branche ontgaan zijn dat vanaf 1 juli 2012 op alle verpakte biologische levensmiddelen het Europese 'groene blaadje' te vinden moet zijn. André voorziet daarvoor geen problemen. "Volgens mij hebben de bedrijven de overgangstermijn goed benut."

Voor meer informatie: André Brouwer, info@andrebrouwer.nl, 06 22198089, www.eko-keurmerk.nl