Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Discussie rond koper in Franse bio-wijnsector

De vicepresident van de CIVB (Conseil interprofessionnel du vin de Bordeaux) Bernard Farges zorgde in oktober voor opzien met de aankondiging dat er "veranderingen in bio-teelt in 2019 komen". De reden? Een gecompliceerd 2018 voor wijnboeren, van hagelstormen tot meeldauw, wat volgde op een moeilijk 2017 met ijzige temperaturen. 

“Bio is niet langer een duurzame oplossing" 

"Het besluit moest genomen worden," vertelde hij aan 20 Minutes. "Er is geen middenweg. Je teelt biologisch of niet. Ik geloof er niet meer in." Wat is het probleem? Het komt in principe neer op één enkel woord: koper. Het is het enige bio-gewasbeschermingsmiddel dat is toegestaan. "Het merendeel van bio-behandelingen worden met koper uitgevoerd."

Basil Tesseron van Lafon Rochet: "Koper zorgt voor heel wat problemen. Het begint met de grond. Koper behoort tot het segment van de zware metalen en maakt de grond niet luchtig, maar slibt 'm dicht."

Minder gebruik van koper

"Bovendien bestaat de kans dat Europa dit product verbiedt." Volgens de wijnmaker 'zijn zogenaamde natuurlijke producten niet altijd het beste'. Koper is inderdaad een punt van discussie. "Grote concentraties werken averechts op de groei en ontwikkeling van planten, micro-organismen en bodem fauna."  

Biosector wordt er moe van telkens onder vuur te liggen

Sylvie Dulong, bio-wijnbouwtechnicus en een voorzitter van de Federatie van bio-landbouw, betreurt het dat haar sector permanent onder vuur ligt. "We proberen een tegenwicht te vormen tegen conventionele wijnboeren; het is niet onze visie. De doses die van koper gebruikt worden, vormen het probleem niet. Het heeft niets te maken met de schadelijke gevolgen van synthetische gewasbeschermingsmiddelen."

Bron:geneticliteracyproject.org  

Publicatiedatum: