Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Britse Biosector roept op tot duidelijk noodplan nu Brexit dichterbij komt

Het Organic Trade Board (OTB) en de United Kingdom Organic Certifiers Group (UKOCG) roepen op tot een duidelijk noodplan om voortzetting van de handel in biologische AGF met de EU zeker te stellen in het geval van een 'no deal'-Brexit.

"Er is gespeculeerd over de manier waarop het Verenigd Koninkrijk de handel in biologische AGF met de EU voort kan zetten als er geen akkoord met de EU bereikt wordt. Het recent verschenen document van het ministerie van Milieu, Voedselvoorziening en Plattelandszaken (Defra) biedt onvoldoende garanties dat de noodzakelijke maatregelen getroffen zijn," legt UKOCG-voorzitter Roger Kerr uit.

In het document wordt aangegeven dat de Britse autoriteiten voor biocertificering door kunnen gaan met het certificeren van biologische marktdeelnemers in het Verenigd Koninkrijk en dat het Verenigd Koninkrijk de intentie heeft om de landen die momenteel als gelijkwaardig worden beschouwd aan de EU, waaronder de Verenigde Staten, Canada, Japan en Zuid-Korea, te blijven erkennen. 

Echter, in het scenario dat het Verenigd Koninkrijk een zogenaamd 'derde land' wordt, zal elke  instantie voor biocertificering in het Verenigd Koninkrijk of de Europese Unie volgens bijlage 4 van verordening 1235/2008 een aanvraag voor equivalentie bij de Europese Commissie moeten indienen om met dit 'derde land' handel te mogen drijven.

"Dit proces kan pas in gang worden gezet als het Verenigd Koninkrijk als 'derde land' beschouwd wordt en dit zal waarschijnlijk niet voor 1 april 2019 gebeuren. Daarnaast neemt dit traject doorgaans negen maanden in beslag. Indien er overeenstemming wordt bereikt over een overgangsperiode dan zou de aanvraagprocedure gedurende deze tijd plaats kunnen vinden," legt Kerr uit. 

Hoewel de kennisgeving van Defra enige geruststelling biedt over het feit dat alle mogelijke oplossingen 'onderzocht' worden, laat Kerr weten dat details ontbreken en dat een helder noodplan dringend nodig is. 

"In het meest gunstige scenario komt de Britse regering nog voor de Brexit tot een overeenkomst van wederzijdse erkenning met de EU die gelijk is aan die met de Verenigde Staten, Canada, Japan en Zuid-Korea."

Met nog maar vijf maanden te gaan, begint de tijd te dringen en Kerr benadrukt dat het van belang is dat de onderhandelingen nu in gang worden gezet. Adrian Blackshaw, voorzitter van het OTB, vertelt dat het redelijk eenvoudig zou moeten zijn om over een overeenstemming tot wederzijdse erkenning van standaarden met de EU te onderhandelen. "Het Verenigd Koninkrijk neemt de EU-regelgeving immers over wanneer het de Europese Unie verlaat en zal dus automatisch gelijkwaardig zijn en en aan de standaarden voldoen." 

Hoewel het onderhandelen over wederzijdse erkenning verreweg de voorkeur heeft, is het niet de enige mogelijkheid.

"Een andere optie is dat de EU de import van bioproducten unilateraal accepteert vanwege de onderlinge afhankelijkheid van de biologische toeleveringsketen in de EU, zoals de regering van het Verenigd Koninkrijk heeft aangegeven te doen voor alle biologische importproducten die het land binnenkomen," vervolgt Blackshaw. 

"De laatste mogelijkheid is dat de regering een aanvraag indient om het het Verenigd Koninkrijk in haar geheel als gelijkwaardig land te erkennen, conform bijlage 3 van verordening 1235/2008. Hoewel het hier wederom om een langdurig proces gaat, zou er een spoedprocedure plaats kunnen vinden als alle partijen deze uitkomst wensen."

Kerr vertelt dat zowel de UKOCG en de OTB momenteel in overleg zijn met Defra en nauw samenwerken met de International Federation of Organic Agriculture Movement (IFOAM EU) om tot een werkbaar plan van aanpak te komen. 

"We willen dat er een start gemaakt wordt met de onderhandelingen tussen Defra en de Europese Commissie zodat we zeker zijn dat aan alle onvoorziene omstandigheden is gedacht wanneer het toch tot een 'no deal'-Brexit komt. Alle mogelijkheden moeten onderzocht worden en we werken hiervoor samen met bio-instanties en -organisaties in de EU zodat de handel door kan gaan ongeacht de overeenkomst die de EU en het Verenigd Koninkrijk bereiken," aldus Kerr.

 

Naomi Hurst
SENIOR ACCOUNT EXECUTIVE

T: 01568 617668
E: naomi@pinstone.co.uk

 

 

Publicatiedatum: