Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
koopeenkoe.nl

Profiel De Koningshoeve (Spaarnwoude)

De boer & de boerderij
Koopeenkoe.nl werkt samen met De Koningshoeve in Spaarnwoude (NH). De biologische Limousin koeien worden vertroeteld op de boerderij waar Gertjan van Tunen de scepter zwaait. Een prachtige boerderij midden in de groene buffer tussen Amsterdam en Haarlem. Het hoofddoel van de boerderij is de bescherming van weidevogels, van de kleurrijke bloemen en kruiden in het grasland en de natuurrijke slootoevers met wuivend riet in deze groene oase tussen de stedelijke gebieden. De veeteelt is er om de bescherming van het unieke natuurgebied financieel haalbaar te maken.

Fotografie: www.koopeenkoe.nl 

Weide
In het hele voorjaar en de zomer (en bij mooi weer ook in het najaar) lopen de koeien buiten in het land, samen met hun kalfjes. Dit is een prachtig gezicht. In de winter lopen de Limousin-koeien in semi-open stallen, waar ongelooflijk veel rust hangt. Deze bijzondere stallen zijn speciaal voor de Limousins gebouwd, zodat de volwassen runderen en hun kalfjes samen heerlijk vrij rond kunnen lopen.

Duurzaamheid en biologisch
De Koningshoeve is volledig biologisch gecertificeerd. Dat betekent dat ze helemaal voldoen aan de biologische manier van veeteelt. Voor biologische landbouw en veehouderij zijn strenge regels gesteld inzake de omgang met het milieu, de natuur en het dierenwelzijn. Regels waaraan iedereen die biologische voeding produceert, zich aan moet houden. Voorbeelden van deze regels zijn:

  • verplicht aantal dagen weidegang per jaar
  • meer ruimte per dier
  • geen gebruik van kunstmest en chemische bestrijdingsmiddelen
  • minimaal gebruik van medicatie zoals antibiotica ter preventie van resistentie

De inspecteurs van Skal controleren de hele keten. Dit gebeurt zowel aangekondigd als niet aangekondigd. Biologische producten dragen een keurmerk en een Skal code. De Skal code van de Koningshoeve is; 895970 (www.skal.nl) 

Prijs
Door de biologische, diervriendelijke manier van opvoeden, het wat duurdere voer en de manier van extensieve veeteelt is het vlees van biologische koeien kostbaarder. Dat zie je ook terug in de prijs van het pakket. Maar de manier waarop de dieren leven kunnen we door een hogere prijs waarborgen en verbeteren. Het streven is nog steeds om lekker te eten in de wetenschap dat er geen dier voor heeft hoeven lijden. En dat is ook wat waard!

Smaak van de Limousin
De Limousin vindt zijn origine in de 19e eeuw als een werk- en vleesras. Ze zijn dan ook behoorlijk aan de maat. Ze worden ongeveer anderhalve meter hoog en zijn prachtig roodbruin.

Het is lastig om algemene eigenschappen aan het biologisch Limousin vlees toe te schrijven. De verschillende onderdelen van de Limousin hebben vrijwel allemaal unieke eigenschappen. Dit is een van de belangrijkste redenen dat juist dit ras zo populair is in de hogere gastronomie. Elk onderdeel leent zich voor zeer specifieke gerechten.

Meer over de boerderij
Per 1 januari 1996 zijn de agrarische natuurbeheerbedrijven De Ettingen (melkvee) en De Koningshoeve (zoogkoeien) van recreatieschap Spaarnwoude verzelfstandigd/geprivatiseerd. Daarvoor is de stichting agrarische bedrijven Spaarnwoude gevormd, die verantwoordelijk is gesteld voor het agrarische natuurbeheer van bijna 400 ha veenweide gebied. Het bestuur van de stichting wordt gevormd door 5 personen, die door opleiding en ervaring deskundig zijn ten aanzien van agrarisch natuurbeheer, veehouderij, bedrijfseconomie en bestuur.

Bron: www.koopeenkoe.nl 

Publicatiedatum: