Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
4 oktober

Conferentie over de toekomst van de Vredelinger-kip

Sinds 2009 wordt de Vredelinger dubbeldoelkip op biologische wijze gefokt, met name voor de biologische en biodynamische houderij. Dit nieuwe ras begint al goed tot stand te komen en steeds meer kleinschalige bedrijven houden van deze kip. De eerste eieren liggen nu ook in een aantal Ekoplaza winkels onder het merk Geluksvogels. Tijd om eens te kijken waar het naar toe gaat met dit concept.

De Vredelinger legt niet zoveel eieren als een turbo kip uit de gangbare hybridenfokkerij maar zij start bij ongeveer 85%. Zij heeft echter meer vlees op de botten en haar broertjes kunnen daardoor blijven leven tot zij volwassen zijn om dan toch geslacht te worden. De kip zelf heeft na het leggen van eieren ook meer restwaarde. Zij kan ook makkelijk nog een paar jaar langer eieren leggen. Maar zal de grootschalige pluimveesector die kant op evolueren? De marges voor eieren zijn klein, de prijzen voor eieren worden op drie getallen achter de komma berekend, dat zegt al genoeg. Een kip die 250 in plaats van 300 eieren per jaar legt, kan niet zomaar uit. Dan moet er meer uit de markt komen. Zal de markt gaan betalen voor een biologische fokkerij en dubbeldoelkip? En wat kan er worden verwacht van de vleesproductie, kan die de biologische broilers vervangen en zo het probleem met de moederdieren van de vleeskippen oplossen? Dit soort zaken komen op tafel tijdens de eerste Vredelingerconferentie die gehouden wordt op 4 oktober van 10.30 tot 15.00 te Soest, vlak bij waar de Vredelinger wordt gefokt. Er zit dan ook een rondleiding in het programma.

GeĂ¯nteresseerden kunnen zich aanmelden voor 2 oktober via mail: biokip@ziggo.nl Deelname kost €10 per persoon. 

Locatie: 
A.P. Hilhorstweg 5 -6 
3764 MS Soest 

Voor meer informatie:
www.biologischefokkkerij.nl 

Publicatiedatum: