Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Noord-Duitsland ontwikkelt zich in gestaag tempo

Veel aandacht voor biologische aardappelteelt op Potato Europe 2018

Tijdens de voorbije editie van de aardappelbeurs Potato Europe in Bockerode (Noord-Duitsland) was er opvallend veel aandacht voor de biologische teelt. Diverse voorname spelers en projecten uit de regio Nedersaksen tekenden present om de nieuwste trends op het gebied van bodemgebruik, gewasbescherming en rassenveredeling te laten zien. Biojournaal zet enkele interessante ontwikkelingen bij onze oosterburen op een rij.

Carolin Grieshop en Gerhard Reil op de gemeenschappelijke stand van het ecologische landbouwverband Nedersaksen.

Het ecologisch landbouwverband coördineert diverse projecten en adviseert regionale telers intensief.

Wilfried Stegmann van het Nedersaksische competentiecentrum.

Stegmann leidt dit competentiecentrum voor bio-landbouw sinds enkele jaren en het is een baanbrekend project waarbij biologische compostsoorten uitvoerig getest worden. Op diverse plekken (en dito bodemtypen) worden verscheidene compost-samenstellingen gebruikt om te testen hoe aardappelrassen hierop gedijen. De resultaten zijn tot dusver verbazingwekkend: de met bio-compost bewerkte velden hebben een duidelijk hogere opbrengst dan de onbewerkte velden. Het afgelopen seizoen was de ‘Frischekompost’ het meest succesvol.

Thomas Kollnitsch en Julius Ellenberg presenteren de vele mogelijkheden van de ecologische aardappelteelt.

Momenteel zijn er 140 demobedrijven in Duitsland die op regelmatige basis zowel vaklui als consumenten over de bio-landbouw informeren. Aardappelteler Julius Ellenberg is een van hen en kreeg afgelopen jaar tijdens de BioFach in Neurenberg de prijs voor Bio-aardappel van het jaar voor het telen van het bijzondere ras Rote Emmalie.

Manuele Kretschmar-d’Heureuse en Steffen Schurwanz van het bedrijf Intrachem

Zij zijn gespecialiseerd in biologische gewasbescherming. Het bekendste product uit hun catalogus is BLACKJAK®SC, dat de bodemorganismen de juiste bouwstenen levert die ze op de lange termijn voor hun activiteit nodig hebben. Dit komt de duurzaamheid en de opbrengsten uiteindelijk alleen maar ten goede, omdat de bodem hiermee in staat is op een gezonde manier te recupereren.

Diverse zaadveredelaars waren vertegenwoordigd om de nieuwste ‘toprassen’ voor zowel de industrie als directe consumptie te presenteren. Onder meer Solana GmbH was present met vier relatief nieuwe biologische aardappelrassen. In zijn algemeenheid is de biologische aardappelteelt in Duitsland al sinds enkele jaren groeiende, bevestigen zowel de veredelaars als handelaren. De verwachting is dan ook dat dit aandeel in de komende jaren alleen nog maar verder zal stijgen, parallel aan de vraag vanuit de retail en consument.

Voor meer informatie:

c/o Kompetenzzentrum Ökolandbau Niedersachsen GmbH
Carolin Grieshop & Wilfried Stegmann
Bahnhofstr. 15b
27374 Visselhövede
W.Stegmann@oeko-komp.de 
www.eip-kompost.bio / www.oeko-komp.de 

Intrachem Bio Deutschland GmbH & Co. KG
Bahnhofstraße 52
65520 Bad Camberg
T: 06434 / 905510-0
F: 06434 / 905510-0
info@intrachem-bio.de 
www.intrachem-bio.de 

Ellenberg's Kartoffelvielfalt GbR
Ebstorfer Straße 1
29576 Barum
info@kartoffelvielfalt.de 
www.kartoffelvielfalt.de