Mededelingen

Vacaturesmeer »

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

  • Er is gisteren geen nieuws gepubliceerd.

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Overig nieuwsmeer »

Koerslijstmeer »




Coen Bosch: 'Wat ik doe, wil ik graag goed doen'
Eigenaar varkenshouderij 't Conde gaat 'economisch biologisch' te werk

Tholen - "Bijzonder is dat dit bedrijf bijna uit hobby is ontstaan. De varkens van mijn vader werden al op stro gehouden en dit is langzaam verder uitgebreid", vertelt Coen Bosch, eigenaar van biologische varkenshouderij 't Condé in Heino. "Mijn vader liep voorop in zijn werkwijze, de varkens hadden toen al meer ruimte, maar hier kreeg hij geen meerwaarde voor." In 1998 is het bedrijf officieel omgeschakeld. "We hebben een goede keuze gemaakt, de markt kwam in verdrukking en door de biologische werkwijze konden we ons blijven onderscheiden."



Inmiddels houdt Coen Bosch 280 zeugen, 800 vleesvarkens en 1500 biggen. "Voor bio is dit groot, op ons bedrijf houden we het grootste aantal zeugen hier in Nederland. Het is hard gegaan, in 2002 stond dit nog op 80 zeugen en 500 vleesvarkens." Hij doet dit samen met twee medewerkers, waarvan er één fulltime in dienst is. Zijn vrouw Cindy is verantwoordelijk voor de administratie. "Hier kies ik bewust voor. Ik werk niet graag alleen. Wel probeer ik met zo min mogelijk mankracht, zoveel mogelijk werk te verzetten. Tot nu toe lukt dit vrij aardig."



De varkenshouderij onderscheidt zich van andere bedrijven door de schaalgrootte. "Hierdoor kunnen wij gemakkelijker innovaties doorvoeren. Zo worden de stallen bijvoorbeeld verwarmd door een biomassakachel en werken we met autonome mestschuiven onder de roosters." Dit verlicht de arbeid, het schoonmaken van de hokken gaat veel sneller. Coen zoekt constant methoden om efficiënter te gaan werken. "Ik zoek wat dit betreft constant de grens op, maar dit mag natuurlijk niet ten koste gaan van de technische cijfers. Wat ik doe, wil ik graag goed doen."



In de omgeving waar 't Condé gevestigd is, zijn veel biologische varkenshouders actief, er zitten er wel 8 in deze regio. "In studieclubs leren we van elkaar. Ook wordt de grasvoorziening samen met andere bedrijven in de regio geregeld", het doel is om daar allemaal beter van te worden. In ruil voor gras levert Coen bijvoorbeeld mest aan andere bedrijven. "Een soort kringloop dus." Het bedrijf maakt ook deel uit van 'VechtdalProducten'. We vermarkten samen bio-producten, hierbij zijn onder meer pluimveehouders, rundveebedrijven, akkerbouwers en tuinbouwers betrokken. Ook verkopen we een deel van de varkens onder het Vechtdal-label."



De biologische werkwijze is in grote lijnen hetzelfde als het conventionele proces. "Het grote verschil is dat wij graag vlees produceren voor mensen die bewust met voeding omgaan", aldus Coen. Bio-varkens mogen vaker het land in, worden gehouden op stro, leven een vrijer leven. "Het is leuk om op deze manier varkens te houden. Je hoeft geen consument meer uit te leggen wat je doet, biologisch is inmiddels zo bekend. Ik ga economisch biologisch werk. De meerwaarde van biologisch zorgt voor voldoening." Coen is blij met hoe het allemaal gegaan is. "Van mijn vader hoeft het niet zo groot, maar ik ben er tevreden over. Ik heb altijd al gezegd dat ik boer ging worden, mijn broer en zus hadden nooit deze ambitie."

Voor meer informatie
Coen Bosch
Biologische Varkenshouderij 't Condé
Tel: 0572 39 42 05
info@hetconde.nl
www.hetconde.nl

Publicatiedatum: 21-9-2010
Auteur: Lenneke Pors-Schot
Copyright: www.biojournaal.nl

 



 

Ander nieuws uit deze sector:

15-12-2017 Kipcaravan publiekswinnaar ZLTO Initiatiefprijs 2017
12-12-2017 Investeerders: "Vleestaks binnen vijf tot tien jaar onvermijdelijk"
8-12-2017 Vogelgriep vastgesteld bij pluimveebedrijf in Biddinghuizen
8-12-2017 Terra-Pura schenkt 600 kilo bio-dierenvoeding aan Dierenthuis Almere
6-12-2017 "Sleutel tot vernieuwing in herdefinitie veevoer"
5-12-2017 Kwart consumenten verwacht minder vlees te gaan eten
30-11-2017 "Bio-landbouw verdient fokstieren uit biologische bedrijfssystemen"
29-11-2017 De Groene Weg introdueert EKO-code voor varkensvleesketen
15-11-2017 Nieuw bij Udea: Simmentaler Beef Steak Burger & Biefstuk gehaktballen
10-11-2017 “De hele keten is aan zet, dat begint al bij de voerfabriek”
8-11-2017 Vleesverkoopautomaat biedt speklapje ‘on the go’
2-11-2017 Yarrah bezoekt varkenshouderij tijdens Beter Leven-week 2017
2-11-2017 Plofkipcampagne Wakker Dier wint prijs voor effectieve reclame
1-11-2017 Slachterij Firma Tuithof gedecertificeerd
31-10-2017 Wildsaus De Watermolen nu ook eenmalig biologisch
20-10-2017 Daling vleesconsumptie gestopt
20-10-2017 Aantal boeren met Beter Leven-keurmerk in vijf jaar tijd verdubbeld
18-10-2017 Efteling enige attractiepark met bio in horeca-aanbod
17-10-2017 “We willen er graag een punt achter zetten”
12-10-2017 Omzet biologisch varkensvoer De Heus 30% gestegen

 

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
code
Voer bovenstaande code in *