Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Aandacht gevestigd op Jaar van de Bij"

Fotoreportage van inspirerend Bijendiner

Tholen - Gisteren is in landgoed Op Hodenpijl (Schipluiden) in restaurant De Herdershof het tweede Bijendiner gehouden. Deborah Post van Rootz biologische fruitsmoothies had een compleet programma samengesteld. De aandacht lag continu op het Jaar van de Bij, het leven van de bijen en wat we zelf kunnen doen voor de bijen. Met de opbrengst van het eerste diner zijn twee bijenvolken en twee speciale kasten aangeschaft.

Onder de gasten waren medewerkers van Eosta, Triodos bank, duurzame ondernemers, zakelijke relaties uit het netwerk van Rootz, vrienden en vriendinnen.

Klik hier om de fotoreportage te bekijken.



Voorafgaand aan het vegetarische bio-diner werden de gasten rondgeleid over de Levende Buitenplaats. De tuinman Ton vertelde van alles over de dieren op de boerderij, de groentetuin en de groentekas waarin de zaden gekiemd worden. Hij gaf aan dat binnenkort ook eigen geitenkaas gemaakt zal gaan worden in een eigen zuivelwinkel in het dorp. De producten van de Levende Buitenplaats worden verwerkt door twee biologische restaurants, De Herdershof in Op Hodenpijl en Indigo. "Zij proberen zelfvoorzienend te zijn." Achter de nieuwe kas werden vervolgens Bijenbloemenzaden uitgestrooid voor de bijen. En bij de twee bijenkasten vertelde imker Albert Kerklaan geanimeerd over het leven van de bijen. De deelnemers vuurden veel vragen op hem af.

Na de rondleiding nam Deborah in het restaurant het woord. Ook haar ouders waren present en vertelden meer over de bijzondere historie van Op Hodenpijl. Tussen de twee gangen door (een vegetarisch hoofdgerecht met bio-producten uit eigen tuin, de streek en van de boeren van Biologische Goed en yoghurt met daarin honing en Rootz als toetje) vertelden Deborah en Mike Venekamp (van Atlantis Handelshuis) in het kort over hoe zij bezig zijn voor hun gezamenlijke ideaal voor streekproducten, duurzame en biologische producten.

Klik hier om de fotoreportage te bekijken.



"Het draait vanavond om de bijen. Wat deed het jullie toen het bericht op de radio kwam over de invloed van pesticiden op de bijen?", stelde Deborah de vraag. Deze vraag maakte veel los bij de gasten. Het verbaast de gasten wel dat er zo weinig over het jaar van de Bij te horen is in de landelijke media.

Deborah gaf vervolgens imker Albert het woord. Hij vertelde over het leven van de bij. "Er valt onwijs veel te vertellen, we komen iedere dag weer iets te weten. Er zijn zeker nog raadsels." Tot verbazing van zijn toeluisteraars bleek de bij voor één potje honing 40.000 kilometer af te moeten leggen.

Na afloop van zijn presentatie werden de deelnemers gevraagd om met hun tafelgenoten een antwoord te geven op de vraag: Wat ga jij er morgen aan doen? Daar kwamen inspirerende acties uit. De deelnemers gaan in ieder geval 'zonder bijen, geen voedsel' met zoveel mogelijk mensen te gaan delen.

De tafel van Deborah presenteerde als laatste de oplossingen en onderaan het rijtje stond een oplossing van Deborah: zij gaat morgen opnieuw een Bijendiner organiseren in juni of juli. "Iedereen die er nu bij was neemt dan twee mensen mee!"

Een dag later geeft Deborah aan nog na te genieten van het diner. "Het is een droom die uitgekomen is. We hebben echt de aandacht gevestigd op het Jaar van de Bij."

Klik hier om de fotoreportage te bekijken.

Voor meer informatie:

Deborah Post, 06 42158287, deborah@rootzpurefruits.com, www.rootzpurefruits.com

Mike Venekamp, 06 18239122, info@atlantishandelshuis.nl, www.atlantishandelshuis.nl