Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Debat over risico's van gif voor bijen

Esther Ouwehand krijgt steun voor debat over bijensterfte

Het verband tussen bijensterfte en gevaarlijk landbouwgif is weer terug op de politieke agenda: Esther Ouwehand van de Partij voor de Dieren heeft daarover gisteren (03-04-2012) een debat aangevraagd. Wetenschappelijk onderzoek heeft vorige week opnieuw aangetoond dat er een verband is tussen neonicotinoïden en de sterfte van bijen, terwijl de staatssecretaris dat feit eerder die week nog ontkende in een brief aan de Kamer.

De twee artikelen die het wetenschappelijke tijdschrift Science publiceerde, zijn het zoveelste bewijs van de schadelijkheid van neonicotinoïden voor bijen en hommels. De dieren raken de weg kwijt naar hun volk en brengen 85 procent minder koninginnen voort. Daarbij blijkt uit deze onderzoeken dat ook zeer kleine hoeveelheden van het gevaarlijke landbouwgif schadelijk zijn voor de bijen. De Partij voor de Dieren wil dat dit gif zo snel mogelijk verboden wordt. Bleker vindt dat niet nodig. Hij baseert zich daarbij op het rapport van de WUR, dat ook al zware kritiek te verduren krijgt van collega-wetenschappers. Over het onderzoek is zelfs al een officiële klacht ingediend door een gerenommeerde toxicoloog die stelt dat veel onderzoeken niet zijn meegenomen door de WUR. Bovendien hebben de auteurs van dat rapport banden met de producenten van het landbouwgif.

Esther Ouwehand wil van de staatssecretaris een reactie op de twee artikelen in Science. Verder vroeg ze om de precieze onderzoeksopdracht aan de Universiteit Wageningen en alle correspondentie over het onderzoek tussen de Universiteit Utrecht, Universiteit Wageningen en staatssecretaris Bleker. Ouwehand: "We willen dat de waarheid boven tafel komt over de gang van zaken bij dit onderzoek. Bijensterfte heeft desastreuze gevolgen voor de landbouw, want bijen zijn nodig voor het bestuiven van gewassen. Tachtig procent van onze voedselgewassen is afhankelijk van bestuiving door de bij. Wie er nu voor kiest de bij niet te redden, heeft uiteindelijk zichzelf ermee."

Bron: Website Partij voor de Dieren
Publicatiedatum: