Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Webboek Familiekuddes staat online

Melkveehouders die inspiratie en kennis willen opdoen over verschillende vormen van familiekuddes, kunnen terecht op het online webboek Familiekuddes. Het biedt onder andere nieuwe stalontwerpen, ideeën, video's en praktijkervaringen met familiekuddes.

In 2012 start een ontwikkelgroep waarin ideeën en ervaringen worden uitgewisseld om tot steeds betere praktijktoepassingen te komen. Melkveehouders die hierin interesse hebben en aan de slag willen met één van de ontwerpen kunnen contact opnemen met de auteurs van het webboek Familiekuddes.

Steeds meer veehouders hebben interesse in het houden van dieren op een meer natuurlijke manier. Ze hebben het gevoel dat we misschien zijn doorgeschoten in het beheersen van processen en sturen op efficiëntie en arbeidsgemak. Dat kan anders, namelijk door meerdere leeftijdsgroepen bij elkaar te houden, waardoor er minder groepswisselingen zijn. De stabielere rangordes geven meer rust en minder stress in de veestapel, waardoor de dieren mogelijk door een betere weerstand en welzijn ouder kunnen worden.

Naast informatie over huisvesting, het voeren en diergezondheid, beschrijft het webboek stalontwerpen. De ontwerpen zijn in samenwerking met melkveehouders en adviseurs ontwikkeld. Een van de grootste uitdagingen is om diergroepen naar behoefte te kunnen voeren. In een aantal ontwerpen zijn hier oplossingen voor bedacht.

Er zijn zes ontwerpen voor verschillende vormen van familiekuddes, zoals de ultieme familiekudde (alle dieren bij elkaar), maar ook vormen zonder kalf bij de koe, zoals de jong volwassen kudde waarbij diergroepen verschillend worden gevoerd. Deze ontwerpen variëren van basic tot high-tech.

Het online webboek Familiekuddes is gemaakt door Wageningen UR Livestock Research en Louis Bolk Instituut in opdracht van het Ministerie van EL&I. De auteurs komen graag in contact met melkveehouders met eigen ervaringen en ideeën en melkveehouders die met de ontwerpen aan de slag willen in de ontwikkelgroep. De ontwikkelgroep zal bestaan uit melkveehouders, onderzoekers en adviseurs en komt in 2012 drie a vier keer bijeen.

Klik hier om het webboek te bekijken.

Voor meer informatie: Jolanda Jansen en Paul Galama
Publicatiedatum: