Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Op deftige manier 'mainstream' betreden"

Biologische NatuurFrituur bestormt Vlaamse markt

Tholen – NatuurFrituur uit Gent is genomineerd voor de Vlaamse Grote Prijs voor Toekomstige Generaties. De mobiele frietkraam is onder leiding van Lucie Evers uitgegroeid tot een economisch, sociaal en ecologisch duurzaam project. Alles wat over de toonbank van de frituur gaat is biologisch. Evers kiest hiermee voor de aanval: "Na vijfentwintig jaar preken voor eigen parochie wil ik eindelijk marktaandeel van ons gelijk."

Lucie is zichzelf al haar hele leven bewust van de invloed die ze heeft op haar omgeving en leeft zoals ze het zelf zegt 'super-ecologisch'. Lucie werkte jaren voor het Ethisch Vegetarisch Alternatief (EVA) en in januari 2011 werd ze door de directeur van EVA, Tobias Leenhart, gevraagd om de kar te trekken van het project rond de NatuurFrituur. "Een groep enthousiaste idealisten is dit project ooit gestart. Maar zoals het vaak in bio-land gaat hadden zij niet echt 'business-sense'. Als consultant in het vermarkten van duurzaamheid ben ik begonnen met het financieel gezond maken van de NatuurFrituur."


Typisch Vlaams zo'n frituur, en natuurlijk biologisch.

Met haar kennis van marketing is Lucie gedreven om de biologische sector in België naar een hoger plan te trekken. "We moeten oefenen om op een deftige manier de 'mainstream' te betreden. Het publiek dat rijp is voor ecologisch, biologisch en duurzaam voedsel hebben we al binnen. Als we echt marktaandeel willen moeten we niet bang zijn professioneel te worden. We vinden dat we subsidie moeten krijgen omdat we ecologisch, biologisch of duurzaam zijn, maar ik zeg altijd: 'overheid waar moet en marktwerking waar kan'. We moeten gewoon de markt met onze producten durven betreden."


Liefhebbers in de rij voor onder andere biologische boskroketten met champignonvulling

In alle opzichten is de NatuurFrituur een bijzonder project te noemen. Allereerst is NatuurFrituur economisch duurzaam door haar financieel gezonde bedrijfsvoering. "De NatuurFrituur is een coöperatieve vennootschap met beperkte aansprakelijkheid. Iedereen kan een aandeel ter waarde van 250 euro kopen en daarmee investeren in dit initiatief." De sociale duurzaamheid van het project komt tot uiting in het centraal stellen van de mens die afstand ervaart tot de arbeidsmarkt. De biologische frituur wil deze mensen steeds meer een weg terug bieden naar een arbeidzaam leven. "Wij zijn een coöperatieve vennootschap met sociaal oogmerk (vso). Bij ons staat tewerkstelling van kansengroepen voorop."

Tot slot is de NatuurFrituur ook ecologisch duurzaam. "Alles wat we doen is biologisch verantwoord. Dit is te zien aan de grondstoffen die we gebruiken, de manier waarop deze worden klaargemaakt en de energie die daarvoor gebruikt wordt. De keten is bij ons zo kort mogelijk. We streven verder ook naar 'minder olie op het bord'. Dat wat met de hand gedaan kan worden – denk aan raspen en snijden - doen we niet machinaal."

Dankzij haar duurzame aanpak is NatuurFrituur één van de twaalf Oost-Vlaamse kandidaten. De jury van de Grote Prijs voor Toekomstige generaties zal in april vier deelnemers nomineren voor de eindstrijd. Op 12 juni kiest de jury één winnaar die een geldbedrag van 5000 euro mee naar huis mag nemen. Lucy is nu al blij met alle media-aandacht die ze krijgt voor haar kandidatuur: "Ik zie de NatuurFrituur als een laboratorium om aan de wereld te laten zien dat je met zoveel verschillende invalshoeken een succesvol bedrijf kunt voeren."

Voor meer informatie:

Lucie Evers
NatuurFrituur
info@denatuurfrituur.be
Facebook: De Natuurfrituur
www.denatuurfrituur.be (binnenkort online)