Mededelingen

Vacaturesmeer »

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Overig nieuwsmeer »

Koerslijstmeer »




Philip den Ouden van FNLI:
"Biologisch niet per se voedselveilig, interessant dat het die lading wel heeft"

De voedingsmiddelenindustrie moet de 'ramen wassen en de deuren open doen', in andere woorden: transparanter worden. Dit stelt directeur Philip den Ouden van de Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie (FNLI) tijdens het VMT Food Event. Dit is noodzakelijk omdat er in de samenleving percepties leven over de voedingsmiddelenindustrie die niet kloppen. Dit komt deels door de sector zelf die soms te angstig is om naar buiten te treden.

Klonen en E-nummers

Veel consumenten zien GMO's, klonen en E-nummers als iets negatiefs. Aan de individuele voedingsbedrijven en de hele sector de taak om te laten zien hoe het echt zit. Dit is nodig om een stevige inbedding en steun in de samenleving te krijgen om door te groeien, aldus Den Ouden.

"We moeten laten zien wat we wel kunnen, maar ook wat we niet kunnen. Als je onderzoek doet op onbekend terrein horen ook onbekende risico's. Waarom vertellen we hier niet openlijk over?"

Perceptie voedingsindustrie

Den Ouden: "Biologisch is niet per se voedselveilig, het is interessant dat het die lading wel heeft." Ook leeft de perceptie dat alles wat van het land komt, natuurlijk is en uit de fabriek kunstmatig. Aan de foodsector de taak om dit beeld bij te stellen, aldus de FNLI-voorman.

Toon bijvoorbeeld aan dat efficiënt produceren noodzaak is om 9 miljard monden te voeden in 2050 en dat technologie hiervoor essentieel is. Den Ouden noemt vleeswarenproducent Van de Bilt een voorbeeld van transparantie. Het bedrijf stelde de hele fabriek open voor het programma Keuringsdienst van Waarde. “De camera kwam echt overal."

Studie levensmiddelentechnologie

Meer transparantie is ook nodig om de voedingsindustrie onder jonge mensen te promoten. Want een studie als levensmiddelentechnologie trekt niet genoeg mensen uit eigen land. "De helft van het aantal studenten levensmiddelentechnologie komt uit het buitenland."

Bron: VMT

Publicatiedatum: 15-3-2012

 



 

Ander nieuws uit deze sector:

2-12-2016 Ambachtelijke pesto's en tapenades LEQRS krijgen nieuw jasje
2-12-2016 Nieuw: appelmoes- en puree van Demeter-kwaliteit
2-12-2016 Chikko Not Coffee: knipoog naar koffie
1-12-2016 Tunesië tweede grootste biologische exporteur Afrika
30-11-2016 "Nederland is een echt ontbijtland"
29-11-2016 Chocolade met dropsmaak wil Benelux veroveren
25-11-2016 Nieuwe peulvruchtenpasta's van Your Organic Nature
25-11-2016 Nieuw: witte chocoladevariaties met traceerbare cacaoboter
23-11-2016 Bijen vliegen in de rondte op bedrijventerrein DO-IT
21-11-2016 Lagere graanopbrengst door wisselvallig seizoen
18-11-2016 Nederlands afvalwater voedt cacaoplantages in Dominicaanse Republiek
17-11-2016 De Keuken van de Koning introduceert biologische chocoladeletter
17-11-2016 "Wintertarwe zaaien is de moeite waard"
16-11-2016 Vier woksauzen, resultaat van jaar experimenteren
15-11-2016 Proeverij van de Natuur inspireert natuurvoedingswinkeliers
11-11-2016 Nieuw: Indonesische boemboes in 4 verschillende smaken
10-11-2016 Nieuw: notenpasta met hazelnoten en amandelen
9-11-2016 "Cacao uit Ecuador is de Mercedes onder de chocolade"
9-11-2016 Kokosmeel alternatief voor glutenvrij dieet
3-11-2016 Bioco introduceert bio-koffie uit alle windstreken

 

Reacties:


Wat een ouwehoer ik wed dat hij zelf bio eet daar hij niet met echt overtuigende argumenten komt, bio teelt kan ook in 2050 voor 9 miljard mensen zorgen en zolang wij genoeg boeren en boerenland hier hebben kunnen we elkaar makkelijk voedden boycotte dus die ouwe peer.
Siki, zuidholland - 4-4-2012 3:34:39


Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
code
Voer bovenstaande code in *