Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Natuurlijkheidsimago getest

Toevoegingen niet ondenkbaar in biologische voeding

Mag biologische vla bijvoorbeeld gangbare vanille bevatten? Mag een biologische producent vitamine C toevoegen aan droge kruidenierswaren? En zijn hybride producten nog biologisch, zoals vleesproducten met plantaardige ingrediënten? Het LEI verkende op dit gebied de grenzen van consumenten van biologische producten.

In de nota 'Echt onnatuurlijk is fruit in de melk' onderzoekt het LEI, onderdeel van Wageningen UR, of toevoegingen passen bij het natuurlijkheidsimago van biologische voedingsproducten. 'Natuurlijk' is een rekbaar begrip. Dit kwam zowel naar voren in workshops en groepsgesprekken met producenten én consumenten.


Begrip

Consumenten die regelmatig biologische levensmiddelen kopen stellen op het eerste gezicht hoge 'puristische' natuurlijkheidseisen aan deze producten. In tweede instantie lijken zij ook weer begrip te hebben voor de praktische en economische compromissen die producenten en bewerkende bedrijven moeten maken.

Communiceren: 'De menselijke maat'

De biologische branche kan op dit consumentenbegrip inspelen door verschillende gradaties aan haar producten en productiemethoden toe te kennen en dit duidelijk te communiceren. Bijvoorbeeld door middel van een labelsysteem met meer of minder sterren of verschillende kleuren. Men zou zich zo in de markt kunnen profileren als 'de natuurlijke branche van de menselijke maat'.

Klik hier voor de nota.

Bron: LEI Wageningen UR
Publicatiedatum: