Mededelingen

Vacaturesmeer »

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

  • Er is gisteren geen nieuws gepubliceerd.

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Overig nieuwsmeer »

Koerslijstmeer »




Een nieuwe vorm van specerijen in de horeca
Koken met kristallen

Tholen - Volgens AlchemiA is 'koken met kristallen' een revolutie in de Nederlandse horeca te noemen. Via een gepatenteerde techniek wordt pure etherische olie ingekapseld in kristallen van biologische agave. "Deze kristallen bevatten alle krachtige smaakstoffen van de betreffende etherische olie. De kristallen bevatten geen zout, suiker en calorieŽn en zijn 100 procent biologisch en natuurlijk."

Hoe werkt het?

Jiri Verstraaten van AlchemiA legt uit: "Etherische olie wordt gemaakt uit planten of gewassen. Deze zeer geconcentreerde olie wordt gewonnen door middel van stoomdestillatie en is het pure concentraat van de plant met alle natuurlijke smaak en geurstoffen. Er zijn grote hoeveelheden planten nodig om enkele druppels etherische olie te maken."



Deze olie is te geconcentreerd en daarmee te bitter om direct in de keuken te gebruiken. AlchemiA heeft een manier gevonden om gebruik mogelijk te maken: "De etherische olie wordt ingekapseld in de kristallen van biologische Agave. Agave is een cactussoort die vooral voorkomt in delen van Noord en Zuid Amerika. Dit eindproduct heet nu 'etherische olie kristallen' en is een heerlijke en krachtige smaakmaker voor vele gerechten in de keuken. De kristallen bevatten geen zout, suiker en calorieŽn. Daarnaast zijn de kristallen 100% biologisch."

Tips

Voor koks die in hun restaurants willen koken met kristallen heeft de maker een gebruiksadvies: "Strooi een klein snufje kristallen direct over uw gerechten, op dezelfde manier als een specerij of een kruid. Slechts een zeer kleine hoeveelheid is voldoende voor het krachtige (natuurlijke) aroma, 1 potje bevat circa 400 porties. De toepassingen in de keuken zijn eindeloos. Van ijs tot pasta, thee, soepen, desserts, salades, cocktails en nog veel meer. De kristallen zijn zowel in koude als warme gerechten en zowel in vaste als vloeibare vorm te verwerken."

Voordelen

Met deze techniek is het volgens Jiri voor het eerst mogelijk om met etherische olie te koken. De voordelen zijn kristallen somt hij moeiteloos op: "Door het zeer krachtig (natuurlijk) aroma is er slechts een zeer kleine hoeveelheid nodig en dat levert kostenbesparing op. Er zijn ook nieuwe smaken Ė bijvoorbeeld geranium Ė beschikbaar. Het product bevat geen zout, suiker en calorieŽn. De kristallen zijn gemakkelijk doseerbaar en oplosbaar in vloeistof, dit in tegenstelling tot etherische olie. En uiteraard zijn de kristallen 100 procent biologisch en natuurlijk."

Praktijkervaring

'Restaurant Fris' uit Haarlem gebruikt de kristallen in hun keuken en is er positief over. "Wij zijn verrast door de intensiviteit en puurheid van de smaken. Wij gebruiken de venkelkristallen op een zachtgegaarde zalm met dungesneden venkel. De kaneelkristallen gebruiken we in een dessert van Gieserwilderman stoofpeertjes met yoghurt, kaneel en karamelijs, heerlijk. De kristallen bieden veel mogelijkheden."

Meer informatie:

AlchemiA
Napoleonsweg 95
6086 AD Neer
06 46080175
www.kokenmetkristallen.nl

Publicatiedatum: 25-1-2012
Auteur: Rob Veenstra
Copyright: www.biojournaal.nl

 



 

Ander nieuws uit deze sector:

23-10-2017 Ekomenu uitgeroepen tot beste maaltijdbox
17-10-2017 "Dankzij nieuwe oogst weer volop bio-frites beschikbaar"
4-10-2017 Chefkoks zetten bio op de (menu)kaart bij TasteXL-Market
28-9-2017 Nieuwe Air France-dochter Joon zet in biologisch
26-9-2017 Biologisch kipnuggets-restaurant opent deuren in VS
21-9-2017 Doozo gaat verder als Ekomenu
14-9-2017 La Place opent eerste restaurants in nieuwe Hudsonís Bay warenhuizen
14-9-2017 Economische groei horecasector ook zichtbaar op Gastvrij Rotterdam
12-9-2017 Puur! hotspots ontvangen Foodiebox
5-9-2017 "Maaltijdbezorgservice is enorme groeimarkt"
31-8-2017 Boot Koffie opent nieuwe koffiebar in Amersfoort
24-8-2017 Amerikaanse basketbalspeler opent biorestaurant bij Walmart
23-8-2017 "Sluit mensen met allergie niet buiten"
22-8-2017 Smartmat en Dagvers introduceren kookbox met bio-ingrediŽnten
22-8-2017 Hotel op bio-boerenerf maakt beleving compleet
7-8-2017 Bio-hapjes voor Zwolse ambtenaren
21-7-2017 Foodtruck Vrij Voedsel krijgt EKO-keurmerk Goud
18-7-2017 Eerste festival in Nederland met Gouden EKO-keurmerk
18-7-2017 Een speciaalbiertje en frietje uit ťťn en dezelfde aardappel
17-7-2017 Steinbeisser viert 5-jarig jubileum met biologische haute cuisine

 

Reacties:


waar kan je de kristallen kopen,
en wat kost dat
nelly stoop, koedijk - 19-2-2012 0:24:46


Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
code
Voer bovenstaande code in *