Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Smartphone applicatie vergelijkt voedingsproducten

Gezond en slim kiezen met Boodschapp

We willen gezonder eten, liefst voor minder geld. Maar hoe doe je dat? In de supermarkt variëren vergelijkbare voedingsmiddelen vaak zó sterk in samenstelling en gewicht, dat een goede keuze lastig te maken is. Maar nu is er Boodschapp. Een onafhankelijke smartphone-applicatie die ruim 3.600 voorverpakte voedingsproducten van de 3 grootste supermarkten, Albert Heijn, C1000 en Jumbo vergelijkt op samenstelling en prijs. Landelijke gezondheids- en consumentenorganisaties supporten het initiatief.

Groen, geel, rood

Boodschapp werkt simpel. In de supermarkt scan je met je smartphone de streepjescode van bijvoorbeeld een pak hagelslag en je ziet in één oogopslag een vergelijking met de andere merken in die supermarkt. Een groene score is beter dan gemiddeld, geel is gemiddeld, rood minder dan gemiddeld. Klik je verder, dan vind je de beoordeling op detailniveau. Bijvoorbeeld de hoeveelheid toegevoegde suikers, zoutgehalte of verzadigd vet. Per productgroep is er gekeken naar 8 tot 16 relevante criteria.

Consument kiest zelf

"Boodschapp zegt niet welk product de beste keuze is", vertelt Jeroen de Bakker, één van de bedenkers van de app. "Dat bepaal je als consument zelf op basis van criteria die voor jou belangrijk zijn. Dat kan de prijs zijn, maar ook het aantal calorieën of de hoeveelheid onverzadigd vet. En zo'n vergelijking kan tot verrassende resultaten leiden. Zo hebben we bijvoorbeeld bij krieltjes en olijfolie gevonden dat ze qua samenstelling niet ver uit elkaar liggen, maar wel behoorlijk in prijs verschillen. Deze app verdient zich dus snel terug, niet alleen doordat je bewuster en gezonder gaat eten, maar ook omdat je er geld mee kunt besparen."

Uitgebreide research

Aan de ontwikkeling van Boodschapp is uitgebreide research vooraf gegaan. Elk product is door een professioneel team van voedingsexperts geanalyseerd op criteria als vetgehalte, vitamines en toegevoegde vezels. Uniek is dat alle hoeveelheden zijn omgerekend naar reële porties. Ook de supermarktprijs is in de vergelijking meegenomen, al zal de consument zelf tijdelijke aanbiedingen in de gaten moeten houden. Van een product moeten minstens drie vergelijkbare varianten in één supermarkt aanwezig zijn om in de app te komen.

De gratis beta-versie van Boodschapp is vanaf nu voor iPhone verkrijgbaar via de App Store. In 2012 zal de app ook voor Android verschijnen.

Klik hier om naar de website te gaan.
Publicatiedatum: