Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
'Biologisch boeren is pionieren'

Oriëntatiebijeenkomsten voor ondernemers die willen omschakelen naar bio

Bart Geraets runt samen met zijn vader Hans en moeder Riny een biologisch vollegrondsgroentenbedrijf in Baexem. Op zo’n 20 hectare grond telen ze pompoenen, aardappelen, wortelen, tuinbonen en uien. 
‘Ooit zijn we begonnen met bieten en mais’, vertelt Geraets. ‘Al doende heb ik geleerd welke teelten het meest rendabel zijn. Daarbij let je niet alleen op saldo’s, maar ook op mogelijkheden voor afzet en duurzaamheid voor de bodem.’

Ieder jaar in de winterperiode gaat de familie Geraets om de tafel met adviseurs van afzetpartners om het teeltplan te optimaliseren. ‘Er ligt geen draaiboek klaar voor biologisch boeren. Niemand kan je vooraf vertellen welke soorten het best renderen op jouw grond en de afzetpartners worden je niet op een presenteerblaadje aangeboden. Daarom is een oriëntatiebijeenkomst voor ondernemers die voornemens zijn om te schakelen naar biologisch ook zo belangrijk.’

In 2000 besloten Hans en Riny Geraets om te schakelen naar biologisch. ‘We wilden niet mee in de schaalvergroting en als biologisch ondernemer opereer je veel meer in een nichemarkt’, vertelt Bart Geraets. ‘De markt voor biologische varkenshouderijen was destijds moeizaam. Vandaar dat we de overstap naar groenten maakten.’

Bart Geraets stapte in 2015 in de maatschap. ‘In het begin was het vooral wennen aan de andere manier van telen. Bovendien was het belangrijk de juiste bemesting onder de knie te krijgen, omdat je als als biologisch teler gedurende het jaar nauwelijks kunt bijsturen. Je moet je bodemvruchtbaarheid dan ook op orde hebben voordat je begint. Daarnaast is het continu zoeken naar de meest optimale vruchtwisseling. Hiervoor werken we samen met een biologisch melkveehouder uit de buurt. Zo staan onze pompoenen op zijn grond en telen wij gras voor hem.’

Het realiseren van voldoende afzet is volgens Geraets het lastigste in de opstartfase. ‘Iedereen zegt dat biologisch ‘hot’ is en dat er voldoende vraag is, maar je moet hier toch je weg in zien te vinden. Het wereldje is klein en wil je als serieuze partner gezien worden, moet je snel een netwerk opbouwen. Het is echter de moeite waard, want het is een prachtige sector om in te werken omdat je zo intensief met je product en de bodem bezig bent.’

Oriëntatiebijeenkomst 
Ondernemers, die van plan zijn om te schakelen naar biologisch en benieuwd zijn naar de ervaringen van Geraets, zijn uitgenodigd om naar de oriëntatiebijeenkomst te komen op donderdag 20 september om 19.30 uur op het biologisch groentenbedrijf van de familie Geraets aan de Leukerweg 2 in Baexem. Naast een rondleiding over het bedrijf zal Bart zijn ervaringen delen en kunnen er natuurlijk vragen gesteld worden.

‘Biologisch ondernemen is pionieren. Daarom is het fijn om met ondernemers die je voor zijn gegaan te sparren.’ Aanmelden voor de bijeenkomst kan door een e-mail te sturen naar acuperus@arvalis.nl.

Op 27 september vindt een bijeenkomst plaats in Noord-Limburg, 4 oktober in Zuid-Limburg. Volgende week hierover meer. De oriëntatiebijeenkomsten zijn een initiatief van Vereniging BioLogisch Limburg i.o. en worden mogelijk gemaakt vanuit het Europees landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling.

Bron: lltb 
Publicatiedatum: