Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Geitenhouder Room biologisch gecertificeerd

Jacob Room (29) heeft in Nijensleek, Drenthe, een geitenhouderij. De grond is nog in omschakeling, de geiten zijn onlangs biologisch gecertificeerd. Waarom de keuze voor biologisch en hoe verliep de certificering?

De ouders van Jacob Room hadden koeien en later kalkoenen. “Met die laatste dieren had ik niks”, aldus Room aan de telefoon. “Toen ik vorig jaar via een uitzendbureau bij een geitenhouder aan het werk ging, beviel me dat. Ik kreeg meteen de vraag waarom ik niet voor mezelf begon. In de avonduren ben ik aan het rekenen geslagen”. En zo begon Room samen met zijn ouders een maatschap. “De geiten zijn van mij, de stallen van mijn ouders”. 

Stabiele markt
De maatschap koos voor een biologische geitenhouderij, want “dat is toch wel een beetje waar men naartoe gaat. Mensen gaan meer nadenken over wat ze in hun mond stoppen”. Een andere drijfveer voor biologisch werken is de melkprijs. “De gangbare markt is niet stabiel. De biologische markt is dat wel, al jaren”. Ook de schaal speelt een rol. “Gangbaar moet je al gauw groot gaan denken. Voor ons werkt dat niet, omdat we grondgebonden zijn. Door biologisch te werken kunnen we alles op eigen grond en met eigen mensen doen”, aldus de ondernemer. 

Verbouwen of nieuwbouw
In wat vroeger de kalkoenenstal was, staan nu caravans. “We hebben besloten dat zo te laten, omdat verbouwen te veel zou gaan kosten. Bovendien zouden we dan de inkomsten van de stalling gaan missen”. De maatschap koos daarom voor de aanbouw van een nieuwe stal. “We zijn eerst bij andere geitenhouders gaan kijken, om te zien hoe het moet. Of misschien wel vooral hoe het niet moet”. Room heeft er in de nieuwe stal voor gekozen de melkstal in het midden te plaatsen. “Dat werkt prettig wat betreft geitenverkeer en het is mooi open”. De stal is gebouwd aan de hand van de biologische regelgeving. In november werden de eerste geiten gebracht. Omdat de nieuwe stal nog niet af was hebben ze eerst in de oude koeienstal gestaan. 

Duidelijk
“In december hebben we onze 500 geiten aangemeld. Er kwam daarna een inspecteur van Skal kijken. Hij heeft de stal opgemeten en naar de grond gekeken. De tijdelijke huisvesting werd goedgekeurd en de geiten mochten direct in omschakeling”. Het contact met Skal verliep goed, vertelt Room. “Ze zijn erg duidelijk en daar houden we wel van”. Waar nodig konden Room en zijn ouders vragen stellen. “En toen de nieuwe stal stond is de inspecteur nog eens komen kijken. Het was allemaal goed en we kregen ons certificaat. En daar zijn we trots op!”, aldus de geitenhouder.

Skal publiceert elke maand de nieuw gecertificeerde bedrijven op de website. Enkele van deze bedrijven stellen ze voor via een interview.

Bron: Skal
Publicatiedatum: