Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Samenwerking Nordwest Natur en bio-bedrijf Schumacher

Duitsland: Biologische landbouw van dichtbij beleven

De stichting 'Nordwest Natur' en het bio-bedrijf Schumacher uit het Duitse Borgfeld werken nauw samen. Hun doel: de mensen laten zien wat bio-landbouw in zich heeft.

De geur van vers hooi hangt in de lucht als een groep bijeenkomst ter bezichtiging van het bio-bedrijf Schumacher. De deelnemers hebben plaatsgenomen op een aanhanger, die door een tractor over hobbelige veldweggetjes getrokken wordt, terwijl Gunnar Oertel van de stichting Nordwest Natur en Friedhelm Schumacher van het bio-bedrijf afwisselend verschillende feiten rondom het werk en de voorschriften van de bio-landbouw vertellen. Reeds aan het begin van de bijeenkomst vertelt Gunnar dat zijn stichting met haar programma 'Wümme kulinarisch' niet voor de eerste keer te gast is bij het bio-bedrijf. De stichting en Schumacher kunnen inmiddels op een decennialange samenwerking terugkijken, omdat ze in dezelfde omgeving gevestigd zijn. „We zijn bijna buren“, zegt Gunnar.

In 2001 stapte het voormalige melkbedrijf Schumacher over op de productie van biologisch vlees. De overstap van een conventioneel landbouwbedrijf naar een bio-bedrijf volgens de EU-voorschriften was niet helemaal ongecompliceerd. „Er is een overstapfase van twee jaar. In die tijd moet men zich al aan de richtlijnen voor bio-bedrijven houden, maar mag men zijn producten nog niet als biologisch verkopen. Dat moet men eerst eens financieel zien te overbruggen", aldus Friedhelm. „Het onderwerp biologisch heeft me altijd al geïnteresseerd“, zegt hij. „Promotie is daarbij ook belangrijk, maar voor de verkoop zorgt mijn vrouw.“

Gunnar Oertel legt uit dat er naast de EU-richtlijnen ook de iets striktere richtlijnen van de Bioland-vereniging zijn. Friedhelm Schumacher stemt toe en maakt duidelijk dat zijn bedrijf na de overstap op EU-bio in 2001 uiteindelijk zes jaar later ook is overgestapt naar de Bioland-richtlijnen. De motivatie hierbij was onder andere de betere zichtbaarheid op de markt. Bovendien haalde Schumacher met zijn vleesproductie toch al niet de maximale grens die door Bioland is voorgeschreven.

Naast deze maximale grenzen moet Schumacher zich aan meer voorschriften houden. Zo mag het krachtvoer voor zijn runderen alleen uit biovoer bestaan. Dit kost circa dubbel zoveel als het gebruikelijke voer. Daarnaast wordt er in zijn bedrijf geen drijfmest geproduceerd, vertelt Friedhelm. De mest die zijn momenteel 165 runderen produceren, wordt bovendien compleet op de akkers ingezet. In totaal is dat een oppervlakte van 115 hectare.

Na enige tijd rijdt de aanhanger een geraamte voor een nieuw gebouw voorbij. Hier moet een plaats voor 19 paardenboxen voor een paardenpension ontstaan. De stimulans hierachter kwam volgens Friedhelm van zijn dochter Svenja Schumacher, zij is opgeleid tot paardenhouder. Zij weet te vertellen dat paarden bij hun voeding kieskeuriger zijn dan runderen en daarom bijzonder kunnen profiteren van biologisch krachtvoer. Het paardenpension, waarmee het bio-bedrijf haar aanbod uit wil breiden, moet binnenkort geopend worden. Svenja Schumacher streeft naar het voorjaar van 2019, maar kan nog geen precieze datum noemen.

Het is circa 19.30 uur als de tractor met aanhanger weer bij het huis van de Schumachers aankomt. Ter afsluiting krijgen de bezoekers avondeten, met allerlei gerechten die gecreëerd zijn met producten van het eigen bedrijf. Gunnar Oertel legt nog uit welke reden de stichting Nordwest Natur heeft om zulke en soortgelijke bijeenkomsten te organiseren. Het ging er hierbij vooral om, om de mensen op een concrete manier dichterbij de natuur en biologische, duurzame landbouw te brengen. Zo is het afsluitende avondeten als culinair component van de bijeenkomst bedoeld. Gunnar meldt verder dat de stichting nog veel meer organiseert in en rondom de natuur. Zo noemt hij bijvoorbeeld de bijzondere rust van de natuur tijdens yoga-bijeenkomsten of het beleven van de veelzijdige flora en fauna aan een vijver. Voor het volgende jaar plant hij weer een groot aantal bijeenkomsten. Vanaf januari wil hij een programma klaar hebben, dat men onder ander via internet op www.nordwest-natur.de/veranstaltungen/ kan bekijken.

Bron: Weser Kurier 

Publicatiedatum: