Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Meatless werkt met nieuwe grondstof: witte veldbonen

"Ik had nog nooit van witte veldbonen gehoord"

Tholen – Meatless in Goes is de producent van grondstoffen voor vlees- en visvervangers. "Sinds het begin van dit jaar hebben we een nieuwe grondstof in gebruik genomen: witte veldbonen. We kunnen hele mooie texturen maken van witte veldbonen en ze hebben een vrij hoog eiwitgehalte van dertig procent", vertelt CEO Jos Hugense. "Witte veldbonen hebben een neutrale smaak in tegenstelling tot soja en lupine. Het werkt uitstekend in onze productiesystemen. We zijn begonnen met testen in 2017 en hebben het product sinds 2018 in productie."



Van de witte veldbonen is er ook een biologische variant beschikbaar, maar deze is nog niet in productie. Jos denkt echter dat dit nog zal veranderen: "De witte veldboon heeft echt veel potentie. Wij zien er heel veel kansen in. Er zijn veel mogelijkheden om mooie texturaten te maken, het heeft goede voedingswaarden en een mooie kleur. We merken wel een consistente, maar gestage groei in de vraag naar biologische producten."



Het bedrijf is dus creatief, maar het idee om met witte veldbonen te werken kwam niet van henzelf. "Ik had nog nooit van witte veldbonen gehoord", lacht Jos. "De ZLTO kwam met het idee om witte veldbonen te testen. Achteraf vind ik dat best wel opmerkelijk. We zagen al snel dat er belangstelling voor deze bonen was. We hebben het nu voornamelijk uit Engeland geëxporteerd, maar in de loop van volgend jaar willen we Nederlandse veldbonen gaan gebruiken." Hoewel dit gunstig is voor de voetafdruk, stelt Jos dat dit niet het belangrijkst is. "De vleesvermindering zelf is het belangrijkste. Het transport van Engeland naar hier is slechts een klein deel van de voetafdruk van het product. Natuurlijk vinden we het leuk om met Nederlandse producten te werken, maar de vleesvervanging en -vermindering staat voorop. We zorgen met onze producten voor de vervanging van twee miljoen kilo vlees per jaar. Dat lijkt veel, maar dat is maar een klein deel van de gehele vleesconsumptie."

Voor meer informatie:

Jos Hugense
Meatless bv
Gebr. Spykerstraat 1
4462 GJ Goes
0113 271288