Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Het belang van een energiezuinige woning

De consument betaalt steeds meer voor energie. Dat hoeft niet te verbazen. Fossiele brandstoffen zoals steenkool en gas worden schaarser en dus duurder. Het leeuwendeel van onze elektriciteit wordt met die fossiele brandstoffen opgewekt. Bovendien worden de energietarieven ook (negatief) beïnvloed door natuurrampen, internationale conflicten en de stijgende kost om CO2 te mogen uitstoten. Het is waarschijnlijk dat deze trend zal aanhouden en dat de consument in de toekomst een steeds groter deel van zijn salaris aan de kost van energie zal zien opgaan. Reden genoeg dus om verstandig om te gaan met energie. Steeds meer mensen kiezen daarom voor een energiezuinige woning. Voorstanders van een dalend energieverbruik kunnen een aantal energiebesparende maatregelen overwegen.


Maak gebruik van wat de natuur biedt

Wie energiezuinigheid of energieneutraliteit nastreeft, kan zich het best beraden over zonne-energie. Met zonnepanelen en een zonneboiler is het mogelijk om het grootste deel van het jaar al de warmte voor badkamer en keuken uit zonnestralen te halen. Zonnepanelen gecombineerd met een warmtepomp halen zelfs een heel hoog rendement en verlagen de energiefactuur enorm. Het gebruik van zonne-energie vereist wel wat installatieruimte op een dak of muur aan de zuidzijde of tussen de zuidoost- en zuidwestzijde van de woning. Bij een dergelijke maatregel kan het belang van een goede isolatie niet genoeg worden onderstreept. Het is immers cruciaal om de aanwezige energie zolang mogelijk in de woning te houden. Ramen zorgen vaak voor veel energieverlies. Plaats ramen daarom strategisch en kies vooral de juiste ramen. Enkel glas is vandaag de dag uit den boze. Wie genoeg heeft van een torenhoge waterfactuur kan de aansluiting van bad, douche, wasmachine en toiletten op een regenwaterinstallatie overwegen.

Voor wie nog juist iets meer wil

Een meubel dat warmte afgeeft, het is geen sciencefiction meer. Voor trendsetters is er al een tafel op de markt met een verborgen laag was onder het tafelblad. Het laagje was absorbeert overdag warmte en staat die weer af wanneer het koeler wordt. Volgens meubelmakers zouden dergelijke designs in de toekomst het bedrag van de energiefactuur tot de helft kunnen reduceren. Jammer genoeg is zulk meubilair vandaag niet beschikbaar voor een klein prijsje. De energiepionier die een dergelijke aankoop overweegt, doet er goed aan een uitgebreide inboedelverzekering af te sluiten. Energie-efficiënte huishoudelijke apparaten zijn inmiddels wel te betalen. Bezitters van een oude diepvries of koelkast kunnen hun apparaat het best vervangen door een minder energieverslindend model.

Voor ieder wat wils

Energiebesparing ligt in ieders bereik. Het vervangen van oude toestellen of het gebruik van spaarlampen is daarvoor exemplarisch. De installatie van een warmtepomp gecombineerd met zonnepanelen vergt dan weer een wat ruimere beurs. Wie (grote) kosten doet, doet er ook goed aan om te controleren of de dekking van zijn of haar verzekering volstaat. Aan het huis bevestigde apparatuur, zoals zonnepanelen en boilers, valt onder de opstalverzekering. Koelkasten en andere losstaande apparaten worden gedekt door de inboedelverzekering.

Dit is een blog van PriceWise.
Publicatiedatum: