Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Bio-teler bekritiseert biolabel 'Bio aus Baden-Württemberg'

Friedlinde Gurr-Hirsch (CDU), staatssecretaris van het Duitse ministerie van Consumentenbescherming, nam afgelopen maandag samen met CDU-parlementslid Manuel Hagel een kijkje op het 'Alb-Feld-Früchte-Hof' van Lutzen Woldemar Mammel in het Duitse Lauterach. Daarbij informeerden zij hoe de de teelt van linzen, in deze streek 'Albleisa' genaamd, bij het huidige weer verloopt. Bedrijfseigenaar Lutz Mammel maakte van de gelegenheid gebruik om uitgebreide kritiek te geven op het biolabel van Baden-Württemberg 'Bio aus Baden-Württemberg'.

Sinds in 2001 de bio-telerscoöperatie Albleisa met negentig aangesloten telers werd opgericht, telen ook Lutz en Woldemar Mammelop hun bio-bedrijf Mammel in Lauterach hoofdzakelijk linzen. „De linzen worden over vrijwel de gehele Schwäbische Alb geteeld, op zo'n 303 hectare grond“, vertelde Lutz Mammel tijdens het bezoek van de delegatie van het deelstaatparlement.

Zaad in Rusland ontdekt

Nadat in 2006 in het Russische St. Petersburg in Wawilow-zaaigoedbank de historische linzenrassen uit de Schwäbische Alb 'Späths Alblinse I' en 'Späths Alblinse II' herontdekt werden, begon de triomftocht van de 'Albleisa' bij het bedrijf van de Mammels en de telerscoöperatie. Nadat men in het volgende jaar enkele honderden zaden had ontvangen, begonnen Lutz en Woldemar Mammel met de vermeerdering van het zaaigoed. Inmiddels kan er bij het bedrijf meerdere keren per jaar geoogst worden, alles natuurlijk in bio-kwaliteit en meerdere honderd tonnen linzen per jaar. Inmiddels heeft het bedrijf elf medewerkers: „Vier fulltime medewerkers, de rest werkt parttime. Dat is een ontwikkeling waar we trots op zijn“, onderstreept Lutz Mammel.

Biolabel van de deelstaat verbannen

Maar tijdens het bezoek van de politici kwam er niet alleen positiefs ter sprake. Zo hebben de Mammels ronduit een probleem met het biolabel van Baden-Württemberg. Lutz heeft het label inmiddels uit zijn bedrijf verbannen. In de handel vindt men slechts nog op restanten van zijn producten het label. In plaats daarvan dragen de producten nu het label van Bioland. Volgens de Mammels reikt dit keurmerk wezenlijk verder. „Het label uit Baden-Württemberg was voor ons een stap achteruit“, aldus Lutz. Het label van Bioland belooft daarentegen de hoogste standaard en reikt duidelijk verder wat betreft haar uitvoering.

Dit stuitte op het eerste ogenblik op onbegrip bij de staatssecretaris. Zij wees er onder andere op dat het deelstaatlabel lokaliteit in het middelpunt zet.

Bron: Schwaebische

Publicatiedatum: