Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Jeroen Robbers, de Terp Squashpackers:

"Pompoenoogst drie tot vier weken vroeger van start"

Tholen – Het Nederlandse pompoenseizoen is dit jaar vroeg van start gegaan. "We zijn nu noodgedwongen al een week bezig. Dat is drie tot vier weken vroeger dan normaal. We merken nu al dat het aantal kilo's per hectare 20% lager is dan gemiddeld", vertelt Jeroen Robbers van De Terp Squashpackers. Het bedrijf, gevestigd in Erichem, teelt en verhandelt biologische 'klassieke' oranje pompoenen, maar ook een paar specials, waaronder de groene, grijze, spaghetti en minipompoen. "Wij telen zelf 20 hectare en in totaal hebben we een contractprogramma 170 hectare, waarvan we 100 hectare zelf rooien. Ongeveer 80 tot 90% bestaat uit de oranje pompoen en de rest zijn specials." De Terp levert op contract aan Bakker Barendrecht en importeert en exporteert zelf ook pompoenen. Het Nederlandse seizoen loopt van eind juli tot en met februari en daarna importeer het bedrijf vooral uit Argentinië en Nieuw-Zeeland, waardoor ze een jaarrond aanvoer hebben.



Voor de pompoenteelt is dit niet het eerste extreme jaar. Robbers: "Dit is al het derde extreme jaar. Twee jaar geleden hadden we een nat voorjaar en een hete zomer, waardoor we een opbrengst van 60% hadden. Vorig jaar hadden we dan weer een opbrengst van 130%. En nu verwachten we dat we zo'n 80% van het gemiddelde kunnen oogsten." En wat hij verwacht van de prijzen? "Het wordt afwachten dit jaar. Momenteel is de omzet laag omdat het vakantieperiode is, dan is de consumptie lager. Vorig jaar waren de prijzen laag tot laat in het seizoen laag, vanwege de grote overschotten. Ik verwacht nu een goede markt met minder aanbod." 



Binnen de pompoenteelt is er de afgelopen jaren veel veranderd. "De afgelopen twintig jaar is de pompoenmarkt ontzettend gegroeid. Het was eerst een relatief onbekend product, maar het is een groeiend product, zowel in de supermarkt als in de handel." Ook is er veel competitie, doordat het areaal gangbare telers toeneemt. Zelf werkt het bedrijf ook met een groeiend aantal telers. 

Hoewel het product dus groeit, merkt Robbers wel dat er ook nog veel onbekend is. "Niet alle supermarkten verkopen jaarrond en de kennis over smaak en kwaliteit is ook nog niet erg ontwikkeld. Daar liggen kansen om je te onderscheiden. Wij merken ook dat veel handelaren nog weinig idee hebben van de enorme kwaliteitsverschillen. We kunnen alles verkopen wat oranje is, maar de pompoenenfamilie is gigantisch groot, wij verkopen zelf kwaliteitssoorten met een hoog brix- en droge stofgehalte. Dit is wel een belangrijk onderscheid , want de ene pompoen is echt de andere niet."

Voor meer informatie: 
Jeroen Robbers
De Terp Squashpackers B.V.
Lutterveld 2a
4117 GV Erichem
0344-682009

Publicatiedatum: