Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Er is veel onwetendheid over de mogelijkheden"

Ondersteuning voor ondernemingen bij transitie naar bioplastics

Aan het maken van een verduurzamingsslag als het gaat om verpakkingen gaat een heel proces vooraf. Sander Zweed wil met Z Works Innovation graag ondernemingen helpen met de transitie naar Bioplastics. Hij geeft in dit artikel toelichting:

Waar moet ik beginnen met het verduurzamen van mijn bestaand(e) verpakking product(en)? Hoe moet ik die implementeren in mijn bestaande productie omgeving en welke problemen zou ik kunnen ondervinden? Welke testen en certificaten zijn er nodig en hoe kan ik die verkrijgen?

Wanneer het op bioplastics aankomt, kom ik dit soort vragen vaker tegen. Veel producenten worstelen met deze en nog veel meer vragen wanneer het aankomt op het aanpassen van een bestaand product of het ontwikkelen van een nieuwe voedsel- of drankverpakking welke op basis van plantaardig kunststof wordt vervaardigd met de mogelijke aanvullende wens om ook composteerbaar te zijn.

Rechts Sander Zweed en links verschillende bronnen voor nieuwe biokunststoffen:
de biokunststoffen worden onder meer vervaardigd uit de melasse of restsuikers van bijvoorbeeld suikerriet wat niet als een primair voedsel bron voor de mens geldt, maar wel duurzaam kan worden gecultiveerd. Linksonder een andere bron voor nieuwe biokunststoffen: de hernieuwbare houtproductie.

Het omzetten van bestaande producten naar bioplastic alternatieven brengt zowel uitdagingen als aanpassingen aan productieapparatuur en techniek met zich mee. Het verwerken van bioplastics is anders dan wij gewend zijn met bestaande kunststoffen en dat brengt noodzakelijke veranderingen in de verwerking. Tegelijkertijd is er nog relatief weinig kennis van plantaardige materialen met bestaande productielijnen en productietechnieken waardoor sommige geïnteresseerde producenten al voorbarig afhaken.

De ontwikkeling van nieuwe soorten bioplastics gaat erg snel. Het is dan ook lastig bij het willen overstappen om ten eerste te kunnen bepalen welke type bioplastic het meeste voordeel kan opleveren laat staan wie die zou kunnen leveren en welke aanpassingen nodig zijn voor de vaak specifieke verpakking toepassingen. Tevens komen er bij bioplastic producten welke niet alleen plantaardig (biobased) moeten zijn maar ook bij voorkeur composteerbaar met nieuwe testen over vervolgtrajecten voor nieuwe certificaten. Dit kan voor bedrijven nogal overweldigend zijn voor wie nieuw met bioplastics beginnen en mogelijk anderen zelfs afschrikken.

Dit is natuurlijk niet alleen ongelofelijk zonde voor het milieu maar ook de mogelijkheden om juist met bioplastics onze afhankelijkheid van olie af te bouwen en tegelijkertijd de gigantische hoeveelheden kunststof afval terug te dringen. Om maar te zwijgen over de vele mogelijkheden welke bioplastics de verpakking producenten en consumenten kunnen bieden.

Kort samengevat, er is veel onwetendheid over de mogelijkheden van bioplastics en wat er allemaal bij komt kijken om bioplastics te kunnen inzetten voor nieuwe duurzame biobased producten.

Na een aantal jaren succesvol actief te zijn geweest voor bedrijven met het ontwikkelen, testen en certificeren van nieuwe bioplastics voor voedselveilige verpakkingen wil ik nu als zelfstandige bedrijven helpen/ondersteunen met hun ontwikkelingen met betrekking tot het implementeren van duurzame bioplastics voor hun producten. Voor vragen ben ik bereikbaar op info@zworksinnovation.com.
Publicatiedatum: