Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

EU implementeert elektronisch certificeringssysteem voor bio-importproducten

De Europese Unie zal een nieuw, elektronisch certificeringssysteem voor biologische importproducten uit de Verenigde Staten en andere landen implementeren in het bestaande TRACES-systeem voor de traceerbaarheid van voedingsproducten. Het online beheersysteem zal de informatie-overdracht tussen EU-handelaren en controlerende autoriteiten vergemakkelijken.



Volgens de huidige equivalentieregeling tussen de VS en de EU dienen biologische producten vergezeld te gaan van een EU-inspectiecertificaat van een door de USDA-goedgekeurde certificerende instantie. Met de invoering van de TRACES-update zullen de certificeringsdocumenten voor de import van biologische producten naar EU-lidstaten gedigitaliseerd worden.

EU-TRACES zal vanaf 19 april 2017 in gebruik genomen worden. Hierna zullen Amerikaanse certificeringsinstanties nog zes maanden hebben om zich aan het systeem aan te passen. Gedurende deze overgangsperiode zal er zowel met elektronische als papieren certificaten gewerkt worden. Pas vanaf 19 oktober 2017 zal overgegaan worden op een volledig elektronisch systeem, waarna er voor de import van biologische producten uitsluitend nog e-certificaten gebruikt zullen worden.

Om certificeringsinstanties en andere autoriteiten te helpen om aan deze nieuwe eisen te voldoen, heeft de EU een informatie- en instructieprogramma opgezet. Om meer te weten te komen over TRACES is er een internationale video beschikbaar evenals de, TRACES TOOLKIT.

Bron: QA
Publicatiedatum: