Mededelingen

Vacaturesmeer »

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Overig nieuwsmeer »

Koerslijstmeer »
"Eetpatroon roept vaak juist klachten op"
De Polderkol roept domino-effect de halt toe

Tholen Ė Het biologische kruidenbedrijf De Polderkol zit al sinds mei 2004 aan de Jupiterweg in Lelystad gevestigd. Marlies Engels is afgestudeerd in de kruidengeneeskunde. Ze maakt allerlei kruidenproducten ter bevordering van de gezondheid zoals kruidenthee, zalf en massageolie.

Marlies licht mensen graag persoonlijk voor. "Ik probeer hen een duwtje in de goede richting te geven. Er zijn zoveel mensen die denken dat ze goed eten, terwijl ze met hun eetpatroon juist klachten oproepen." Ze denkt dat het slim is als mensen bewuster omgaan met voeding. "Ik ben er echt van overtuigd dat heel veel klachten gaan verdwijnen als mensen met hun voeding teruggaan naar de basis."


Marlies in haar tuin

Nederland loopt op het gebied gebruik van kruiden voor de gezondheid wel wat achter op de rest van de wereld. "Hier vinden veel mensen het nog raar, terwijl ze overal in de wereld toch veelvuldig gebruikt worden. Ik wil kruiden weer onder de aandacht van de mensen brengen. Het is heel goed voor hen en heeft meestal geen nare bijwerkingen."

Kruiden kunnen volgens haar het lichaam schoonmaken, opbouwen en versterken. "Ik vergelijk het altijd met een domino-effect, maar dan andersom. Ik probeer de steentjes juist weer recht te zetten."


Bijvoet

Ze verkoopt de kruidenproducten in winkels en diverse therapeuten schrijven de kruiden van Marlies voor. Ook vaart De Polderkol wel bij mond-tot-mondreclame. Zelf staat ze veel op markten. "Het directe contact is erg leuk. En het is belangrijk om een goede beschrijving bij de kruiden te zetten zodat mensen kunnen lezen waar de diverse kruiden en zalven voor bedoelt zijn. Dit heeft ook een educatieve functie, omdat mensen dan lezen en leren waar kruiden voor gebruikt kunnen worden."Dit levert leuke situaties op. "Dan staan ze soms wel 15 minuten te kijken. En de meesten weten wel meteen iemand in de omgeving te noemen die baat zou hebben bij een bepaald product. Maar voor henzelf blijkt dit toch lastiger."

Op de markt profiteert ze ook van het verrassingseffect. "Een opmerking komt face-to-face toch veel beter aan." De reacties variŽren nogal. Ze krijgt of meteen gelijk of er komt verzet of boosheid haar kant op. "Dan worden ze kwaad omdat ze ook wel erkennen dat er een kern van waarheid in mijn verhaal zit. Dat is eigenlijk ook wel mooi. Voeding en kruiden kunnen gewoon heel veel doen. Kijk maar naar een auto. Als je daar vervuilde olie in gooit, loopt deze ook vast."


Salie


Marlies geeft ook zo'n vier keer per jaar les op scholen in de omgeving. "Ik vind het erg belangrijk om de jeugd bewust te maken over kruiden, en wat die voor onze gezondheid kunnen betekenen en hoe belangrijk daarbij goede voeding is. Daar begint het toch." Ze wil ook lezingen gaan geven.

De tuin

Alle  producten worden zelf gemaakt. De kruiden worden gedroogd en verwerkt tot diverse mengels en zalfjes. In de tuin groeien in totaal zo'n 150 verschillende kruiden. Verder komen er ook verschillende kruiden uit natuurgebieden in de omgeving. "Ik zie nog voldoende groeimogelijkheden. Er zijn zoveel verschillende kruiden, en ik kan zeker nog doorproduceren." Momenteel staat de tuin natuurlijk niet in bloei, maar het begint nu al wel weer te kriebelen. "De tuin is het mooist vanaf mei/juni tot augustus."

Voor meer informatie:

Marlies Engels
De Polderkol
Jupiterweg 10
8211 AW Lelystad
0320 255052
polderkol@planet.nl
www.polderkol.nl

Publicatiedatum: 19-12-2011
Auteur: Lenneke Pors-Schot
Copyright: www.biojournaal.nl

  

Ander nieuws uit deze sector:

23-5-2018 Henk Aa ontwikkelt nieuw verdienmodel voor bioboer
23-5-2018 Holten: zuinig op tweede leg kievitseitjes
23-5-2018 'Skal moet huidige methodiek voor risicogebaseerd toezicht verder ontwikkelen'
23-5-2018 Biologische landbouw in de EU
23-5-2018 Optimale bemestingsstrategieŽn voor biologische landbouw binnen kader van mestactieplan
22-5-2018 SDG: Een label om duurzaam te consumeren
22-5-2018 Inwoners Aalsum bezorgd over komst 30.000 kippen
22-5-2018 Schapen van bioboer Bart Kemp slachtoffer van aanval door roofdier
18-5-2018 Bio-melkveebedrijf De Tolakker ťťn van de winnaars Agroscoopbokaal 2018
17-5-2018 Groei biologische sector Vlaanderen zet zich door in 2017
17-5-2018 Brussels akkoord over duurzamere voeding
17-5-2018 Nieuwe eigenaren worden ingewerkt bij Hansketien
16-5-2018 Marian Blom en Jan Plagge gekozen in bestuur van IFOAM EU
16-5-2018 BZV: een biologisch sprookje spatte op tv uiteen
15-5-2018 Stem op biologisch pluimveebedrijf De Gunnink
15-5-2018 Dramatische afname van insecten
14-5-2018 Drie bio-boeren in Boer Zoekt Vrouw
14-5-2018 RTL Z Beursspel bij Wessanen
14-5-2018 Naar de knoppen of aan de knoppen?
9-5-2018 Volgende nieuwsbrief: 14 mei

 

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
code
Voer bovenstaande code in *