Mededelingen

Vacaturesmeer »

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Overig nieuwsmeer »

Koerslijstmeer »
Duurzame consument doorstaat crisisjaren

Ondanks de economische ontwikkelingen van afgelopen tijd blijft het aantal Nederlanders dat gekenmerkt mag worden als Cultural Creative vrijwel constant op vijftien procent. Hoewel ook de duurzame consument de huidige recessie in de portemonnee voelt, is dit geen reden af te stappen van hun overtuiging. Dit blijkt uit onderzoek van MarketResponse in het derde kwartaal van 2011 onder 1.702 Nederlanders van 18 jaar en ouder. In het vorige grootschalige Cultural Creative onderzoek van MarketResponse in 2007 bleek eveneens dat vijftien procent van de consumenten een duurzame leefstijl nastreven. Inmiddels zijn dit in 2011 circa 2 miljoen volwassen consumenten.

'Cultural Creative' is een begrip dat is geÔntroduceerd door de Amerikaanse onderzoeker Paul Ray. Cultural Creatives kenmerken zich door een gemeenschappelijk waardepatroon: ze staan kritisch tegenover materialisme en economisch gewin, willen graag iets betekenen voor de ander en voelen zich zeer betrokken bij hun leefomgeving.

Naast Cultural Creatives is er een groep consumenten te onderscheiden die zich aansluit bij de waarden van de Cultural Creatives, maar dit (nog) niet altijd in de praktijk tot uitdrukking laat komen. Deze groep beslaat ruim twaalf procent van de Nederlanders (2007: veertien procent).

Bewuste consumenten met een eigen mening

Hoewel uit het onderzoek blijkt dat Cultural Creatives in alle lagen van de bevolking te vinden zijn, blijkt net als in 2007 dat de groep uit meer vrouwen dan mannen en uit meer hoger dan lager opgeleide Nederlanders bestaat. Verder is men vaker 50+ en is de gemiddelde leeftijd van deze consumenten is 49 jaar. Het zijn bewuste consumenten die ervan overtuigd zijn dat hun eigen handelen bijdraagt aan een betere wereld.

Ruim zeven op de tien Cultural Creatives geven aan 'over de meeste onderwerpen een mening te hebben'. Bij de overige consumenten is dit ruim de helft. Men geeft vaker aan goed op de hoogte te zijn van het wereldnieuws, maar ook van het nieuws in de eigen wijk of buurt. Ze zijn vaker dan andere burgers geÔnteresseerd in de politiek. Zeven op de tien zijn van mening dat de politiek onvoldoende aandacht heeft voor duurzaamheid. Van de totale groep Nederlanders van achttien jaar en ouder is vier op de tien deze mening toegedaan.

Biologische voeding vanzelfsprekend voor Cultural Creatives

In het onderzoek is speciale aandacht besteed aan biologische voedingsmiddelen. Vrijwel alle ondervraagde Cultural Creatives zijn bekend met verschillende vormen van biologische en diervriendelijke voeding. Van de totale groep volwassen consumenten is inmiddels tweederde bekend met biologische voeding. Cultural Creatives kopen vaker dan de gemiddelde consument deze producten. Redenen voor hen om geen biologische voeding te kopen zijn de hogere prijs in combinatie met het niet belangrijk genoeg vinden.

Consumenten die niet Cultural Creative zijn, maar wel biologische voeding kopen doen dit voornamelijk omdat ze deze producten gezonder, beter voor het milieu, natuurlijker en beter van smaak vinden. Cultural Creatives noemen daarnaast vaker ook als redenen dierenwelzijn en het welzijn van de mensen die het produceren.

Bron: MarketResponse

Publicatiedatum: 10-11-2011

  

Ander nieuws uit deze sector:

17-9-2014 Supermarkt Plus is 'grootste Liegebeest van 2014'
17-9-2014 Stembussen voor favoriete Bioproduct geopend
17-9-2014 Inspirerend: Boer baas in 'eigen' supermarkt
16-9-2014 Meer bio-producten in vernieuwde HEMA
16-9-2014 Verhuisbericht: De Ahorn heet nu Spruit
15-9-2014 De eerste Bio+ TV commercial
10-9-2014 EkoPlaza-ondernemer van Rheenen pleit voor tweerichtingsverkeer Kruisweg
8-9-2014 "Veel klanten doneerden hun BioBOX aan de Voedselbank"
8-9-2014 Leev-producten nu ook bij Etos
5-9-2014 Marqt gaat winkel in Amsterdam-West openen
4-9-2014 Natuurwinkel nu ook in Culemborg
3-9-2014 Gerenoveerde EkoPlaza 1e C. Huygensstraat heropend
3-9-2014 Recordgroei omzet biologische producten in Zweden
2-9-2014 Ekoshop Sommelsdijk viert 15-jarig bestaan
1-9-2014 Verpakkingsvrije winkel geopend in Antwerpen
28-8-2014 'Als biologisch voedsel goedkoper zou zijn, zou ik het vaker kopen'
27-8-2014 Nieuwe vestiging EkoPlaza Hengelo geopend
27-8-2014 Lidl grote winnaar in strijd om 'primaire klanten'
26-8-2014 Arsenaal Doesburg: Nieuwe bio-winkel slechts 'tipje van de sluier'
25-8-2014 45% van de Amerikanen eet bio-producten, 15% vermijdt het

 

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Hoeveel is 2 + 3? *