Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Tropische smaak met vleugje van aardbei of vanille"

PawPaw-planten rijp op zorgkwekerij Country Winery

De PawPaw-planten bij zorgkwekerij Country Winery in Nijverdal zijn rijp. Hans Kluijt vertelt over het verloop van 2011. "Ondanks een slechte start door een late voorjaar vorst van -8 graden in het voorjaar en daarna een natte en kille zomer, herstelden en groeiden de PawPaw-planten uitstekend. Opvallend was dat de bevruchte bloemen die een vruchtbeginsel hebben geen last hadden van de late nachtvorst. In tegenstelling van de knoppen en de pas geopende bloemen die afvroren."



"Al met al werd er in oktober 2011 toch nog geoogst. Opvallend was dat de planten een hardere groei doormaakten door de natte zomer. De pas in het voorjaar geplante planten die door de voorjaarsvorst afvroren, herstelden zich snel en maakten nieuwe scheuten van tien tot vijftien centimeter. Verschillende ouderplanten maakten scheuten van vijftien tot veertig centimeter, en de planten zaten goed in het blad. De zaden van de geoogste vruchten worden in het voorjaar gezaaid om betere en nieuwere rassen uit te kweken voor het Nederlandse klimaat."

Op het ogenblik heeft de onderzoeker Hans Kluijt van zorgkwekerij Country Winery een groot aantal van dit soort planten al in pot opgekweekt die klaar staan om uitgeplant te worden.



Helaas is er een gebrek aan grond en financiƫn, aangezien het perceel grond helemaal vol aangeplant is met bijzondere fruitplanten waaronder 85 PawPaw-planten.

Verder moet er nog veel onderzoek gedaan worden naar de PawPaw-planten zoals de teelt, ontwikkelen en kweken van nieuwe rassen en planten, het verwerken van het fruit en de zaden van de PawPaw bevatte stoffen die insecten verjagen.

Hans geeft aan dat het vruchtvlees een custardachtige structuur heeft. Ook heeft de vrucht een bijzondere smaak: "Het heeft een tropische smaak, een combinatie van banaan en mango met vleugje van aardbei of vanille afhankelijk van de soort."



De vruchten van de PawPaw bevatten volgens Hans veel belangrijke voedingstoffen zoals een hoog gehalte vitamine C, magnesium, ijzer, koper, mangaan, kalium en essentiƫle aminozuren en bevatte grote hoeveelheden van riboflavine, niacine, calcium, fosfor en zink. Ook zouden er in de barst van de takken van de PawPaw antikankerstoffen zitten. Nu wordt van Taxes taxsol gemaakt.

In Amerika wordt daar volop onderzoek gedaan onder andere door Dr. Kirk Pomper.
Voor verdere zeer goede informatie kan je vinden op www.pawpaw.kysu.edu, www.petersonpawpaws.com en op de website www.countrywinery.nl.
Publicatiedatum: