Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Eerik Schipper van Control Union Certifications:

'Steeds meer bedrijven willen eigen controlestandaard'

Tholen – Het in Zwolle gevestigde Control Union Certifications maakt onderdeel uit van de Control Union World Group. Het voert inmiddels zo'n honderd certificeringsprogramma's uit voor zeer diverse sectoren. "Eigenlijk zijn we heel onzichtbaar, tenminste het grootste gedeelte van het werk dat wij doen", vertelt adjunct-directeur Eerik Schipper. CUC levert een belangrijke dienst voor bedrijven die hun producten willen gaan exporteren.

CUC is het hele jaar door druk met de inspecties voor Skal. "We voeren het grootste deel van de inspecties voor Skal uit, zo'n 95 procent zelfs. Dit komt dus neer op rond 3500 inspecties per jaar." Dit varieert van primaire producenten in de land- en tuinbouw tot verwerkers. De rolverdeling is hierbij duidelijk: CUC inspecteert, Skal certificeert.



Control Union Certification beschikt over een wereldwijd kantorennetwerk, het is vertegenwoordigd in zo'n veertig landen. Inspecteurs kunnen waar ook ter wereld hun inspectierapporten uploaden en deze worden dan in Zwolle beoordeeld. "Wij bekijken dan of deze bedrijven gecertificeerd kunnen worden. We werken met één centraal administratiesysteem en kunnen daardoor toch een lokale aanpak garanderen."

Eigen standaard voor bedrijven

Eerik merkt dat steeds meer bedrijven CUC verzoeken om een speciale standaard voor hen te ontwikkelen. "De trend verschuift op dit moment van algemene/publieke programma's naar meer private brands." Er zijn bijvoorbeeld supermarktconcerns die hun eigen gifmeetlat laten ontwikkelen. En CUC heeft voor Philip Morris International een speciaal programma ontwikkeld waarmee zij wereldwijd de omstandigheden bij boeren kunnen beoordelen. "Hiermee willen zij de aanvoer naar een hoger niveau brengen en wij kunnen deze dienst leveren."



Er zijn een aantal certificeringsprogramma's die sterk groeien. Het MSC-keurmerk voor verantwoorde vis bijvoorbeeld. "Er is vooral vanuit Vietnam veel vraag naar deze certificering. De vis wordt daar na de oogstperiode gekweekt in rijstveldjes." Ook het aantal FSC-controles is hard groeiende. "Dit was vooral het afgelopen jaar goed merkbaar, in de controle wordt de hele handelsketen betrokken."

De certificeringsprograma's van Control Union Certifications hebben meestal een bepaalde levenscyclus. "GlobalGAP is nu bijvoorbeeld heel standaard, terwijl dit vroeger aan de muur kwam te hangen." Overigens is een beperkt aantal programma's bepalend voor de omzet van CUC.


Eerik Schipper met zijn collega Frank van der Velden op de Fruit Logistica 2011

Biofuel

Control Union Certfications is op dit moment druk met een project waarin gekeken wordt hoe laagwaardige biomassa het beste benut kan worden. "Dit kan bijvoorbeeld door snoeiafval bij te stoken in kolencentrales, hiermee kan het kolengebruik met tien procent verminderd worden. Als deze fabrieken dan ook nog eens de CO2 gaan afvangen, kan zelfs een negatieve CO2-balans ontstaan."

Voor meer informatie:
Eerik Schipper
Control Union Certifications
8011 BZ Zwolle
038 426 0100
eschipper@controlunion.com
certification.controlunion.com