Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Noorse telers blijven met bio-bloemkool zitten

In het Noorse Åsnes staat de biologische bloemkool er prachtig bij, maar bij gebrek aan klanten moet de teler ze mogelijk als varkensvoer verkopen.

Heinrich Jung breekt een blad af om de bloemkool ermee te bedekken. Als die te veel licht krijgt, kan hij geel worden. "Dat maakt voor de smaak niet uit, maar de klant wil geen gele bloemkool," zegt hij. Jung teelt al biologisch sinds 1999 en is trots op zijn werk. Maar hij maakt zich zorgen om de toekomst nu hij mogelijk meerdere tonnen bloemkool moet dumpen. Jung levert 16 procent van de biologische bloemkool die groothandelaar Bama inkoopt. De afspraak was dat Jung 20.000 bloemkolen zou leveren, verdeeld over vier weken. In deze warme en droge zomer had hij graag alles binnen enkele dagen willen leveren.

Directeur communicatie Pia Gulbrandsen van Bama heeft begrip voor de frustratie van de teler. "We hebben de afspraak dat de bloemkool verdeeld over een aantal weken wordt geleverd. Nu alles tegelijkertijd oogstbaar is, ontstaat er een probleem. We kunnen nu eenmaal niet alles in één keer aan onze klanten leveren." Gulbrandsen probeert nu in overleg met de supermarkten de verkoop te bespoedigen, bijvoorbeeld door middel van campagnes en sociale media, ook al zal dat de vraag bij de consument niet van de ene dag op de andere vergroten. Daarbij komt nog dat er deze zomer ongewoon weinig vraag naar bloemkool was. "Door de warmte eten mensen veel salade en fruit en kopen daarom weinig bloemkool en andere koolsoorten."

Telers betalen de rekening

Heinrich Jung vindt dat het risico moet worden gespreid. Op deze manier durven nieuwe telers misschien niet te beginnen met biologische teelt en durven ervaren telers er niet mee door te gaan. "De conventionele telers lopen ook risico's, maar de biologische teelt is vaak duurder. Het verlies is dan ook extra groot als je de producten niet kunt slijten. Dat risico moet je spreiden," vindt hij. Natuurlijk zijn de telers zelf verantwoordelijk voor hun bedrijfsvoering en planning, maar ook de groothandel en de supermarktketens moeten hun verantwoordelijkheid nemen. Daarnaast is er volgens hem een rol weggelegd voor de politiek. "Anders verliezen we straks de diversiteit die we nu juist zouden willen vergroten en dan moeten we in de toekomst meer importeren." Als hij in de loop van de komende dagen zijn bloemkolen niet weet te slijten, dan komt hem dat te staan op 40.000 euro omzetverlies.

Bron: www.nrk.no

Publicatiedatum: