Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Basisschoolleerlingen leren hoe ze de plasticsoep kunnen bestrijden

Namens de Plastic Soup Foundation zullen Hassan Slaby, beter bekend als Eman in de successerie Spangas op NPO3, en kinderpresentator Ruben Dingemans woensdag 15 augustus het eerste Plastic Soup-lespakket uitreiken aan juf Elsbeth van de Leidsehout School uit Leiden. Het lespakket is ontwikkeld voor leerlingen van groep 4 tot en met 8 om alles te leren over de plasticsoep. Het kwam onafhankelijk tot stand dankzij een gift van Aldi Nederland en is gratis te bestellen. De Leidsehout School was de eerste basisschool die het pakket bestelde. Inmiddels is het pakket door 800 scholen besteld.

Het lespakket is onderdeel van 'De Wereld van OZ': een nieuw digitaal platform voor kinderen, waarin ze actief worden meegenomen in een magisch-realistische wereld Onder Zee. Het pakket bevat onder meer een digitale lessenserie, het leesboek 'Plasticsoep is troep', een speciale editie van Kidsweek, echt plastic uit de oceaan bij Hawaï, actie- en opdrachtkaarten en posters. Verder bestaat het platform uit een website en een gelijknamige animatie, waarin de gevolgen van de plasticsoep op een speelse manier duidelijk worden gemaakt.


Het lespakket wordt uitgereikt tijdens het Plasticsoep Festival dat plaatsvindt in het Dolfinarium Harderwijk. Op een speciale route door het park kom je oplossingen voor de plasticsoep tegen, een trash hunt, graffiti, de winkel van Oma Haai, een filmvoorstelling en nog veel meer.

Maria Westerbos, oprichter en directeur van de Plastic Soup Foundation: "Met de Wereld van OZ komt een langgekoesterde droom uit. Kinderen zijn heel belangrijk als we de oceaan en alle dieren daarin willen beschermen tegen nog meer plasticsoep. Dolfijnen, walvissen en nog heel veel andere dieren zien plastic aan voor voedsel en door het eten van plastic zullen ze uiteindelijk sterven. Door kinderen een goed lespakket en een eigen website aan te bieden, leren ze al jong hoe ze deze ramp kunnen bestrijden."

Alex Tiebot, general manager van het Dolfinarium: "Wereldwijd willen zeezoogdierparken en aquaria een bijdrage leveren in de strijd tegen de plasticsoep. Wij ook. Daarom zal het Dolfinarium in Harderwijk vanaf nu ook een permanente voorlichtingsrol op zich nemen."

Over het lespakket

Dit bestaat uit een digitale lessenserie, het leesboek 'Plasticsoep is troep', een speciale editie van Kidsweek, echt plastic uit de oceaan bij Hawaï, actie- en opdrachtkaarten en posters. Het is ontwikkeld voor leerlingen uit groep 4 tot en met 8 (leeftijd: 7 t/m 11 jaar) om alles te leren over de plasticsoep en voldoet aan de leerdoelen. Het uiteindelijke doel is dat kinderen actief aan de slag kunnen gaan om hun gebruik van wegwerpplastics sterk te verminderen.
Meer over het lespakket is nu nog te vinden op: www.plasticsoupjunior.org/
Woensdag 15 augustus verandert dit in: www.wereldvanoz.org

Over de tekenfilm

Deze acht minuten durende animatie neemt ons mee in de Wereld van OZ, de Wereld Onder Zee. Het scenario is geschreven door Pim van Hoeve, regisseur van onder meer Dummie de Mummie. Marieke van den Biggelaar animeerde de tekeningen van Monique van den Hout.
Met stemmen van:
Plank - Esmee van Kempen
Wish - Xander van Vledder
Sep - Gürkan Küçüksentürk
Oma Haai - Peggy Sandaal

Plastic Soup Foundation

No plastic waste in our water! Dat is de missie van de Nederlandse Plastic Soup Foundation, die in 2011 werd opgericht. Inmiddels behoren we volgens de internationale pers tot 'One of the leading advocacy groups to tackle plastic pollution'. Daarbij halen we geen plastic uit het water. We zorgen dat er niet (meer) in komt.

Locatie

Dolfinarium, Strandboulevard Oost 1, 3841 AB Harderwijk
Publicatiedatum: