Mededelingen

Vacaturesmeer »

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Overig nieuwsmeer »

Koerslijstmeer »
Schoon Water telers kijken bij biodynamische collega

Op 2 augustus deden Schoon Water aspergetelers inspiratie op bij een biodynamische collega. “Ik dacht vooraan wel te zien dat dit biologische teelt was, maar hier verderop staat het er goed bij”, erkent een van de achttien aanwezige telers tijdens het bezoek bij De Watertuin in Groeningen, bij Boxmeer. Schoon Water voor Brabant is een stimuleringsproject voor schoon grond- en oppervlaktewater. Regelmatig wisselen vaste groepen telers ervaringen uit en nemen ze een kijkje bij collega’s met een andere aanpak.

Nieuwsgierig
Voor telers is het verschil tussen biologisch en gangbaar levensgroot. Menig gangbaar teler heeft er dan ook een uitgesproken mening over. Maar biologisch werken wekt ook de nieuwsgierigheid. Want hoe zet een biologische teler een rendabel gewas neer, zo zonder chemie? Op 2 augustus kregen achttien aspergetelers van het project Schoon Water voor Brabant de kans om hun vragen te stellen aan de eigenaar van biodynamisch bedrijf de Watertuin in Groeningen. Een aantal aspergetelers had bij Schoon Water adviseur Jos van Hamont aangekaart dat ze graag een biologisch bedrijf zouden bezoeken. Twee van de aanwezige telers zijn op dit moment in omschakeling naar biologisch. De overige deelnemers kwamen met een gezonde dosis scepsis en belangstelling naar de bijeenkomst. 
 
Verschil met gangbaar
Eigenaar Gaveshi Reus van de Watertuin is een bevlogen man en legt de bezoekers graag zijn kijk op de wereld uit. Het bedrijf is biologisch-dynamisch. Dit is nog een stapje verder dan biologisch; zo mag op een biodynamisch bedrijf minder bemest worden (maximaal 112 kg N/ha) en is de vruchtwisseling minimaal 1:5. Reus voelt zich goed bij de instelling van biodynamisch, waarbij ook de ontwikkeling van de boer centraal staat. 
Na deze introductie volgt een rondleiding over het bedrijf. Hoe staan de biologische gewassen erbij? Naast asperge teelt Reus ook pompoen, courgettes, prei, peen, bospeen, spitskool en Chinese kool. Hij gebruikt geen schimmel- en insectenbestrijding en heeft af en toe wel last van de aspergevlieg en -kever. Gelukkig blijft dit incidenteel. Een biologisch teler moet soms over iets meer geduld en acceptatievermogen bezitten. 
 
Kg opbrengst compenseren met kg prijs
De asperges worden nauwelijks bemest en dan valt de opbrengst af en toe wat lager uit dan gangbaar. Daar staat tegenover dat een gecertificeerd biodynamisch product voor een hogere prijs verkocht kan worden. Gaveshi komt uit op maximaal 7 ton/ha product, tegen gemiddeld vier euro per kilogram.
 
Inspiratie en support
Al discussiërend tussen de asperges worden veel ideeën uitgewisseld. Niet alleen leren de deelnemers meer over de biologische teelt, ook geven zij Reus een steuntje in de rug. Wanneer gevraagd wordt of hij zijn veld afploegt, antwoordt de biodynamische boer: “Dat kan ik niet over mijn hart verkrijgen. Ik weet dat je dan veel minder onkruid hebt, maar je brengt zo ook schade aan je eigen gewas aan en dat doet me pijn”. De reguliere telers herkennen dat gevoel en Reus krijgt een bemoedigende arm om zijn schouder: “Het tweede jaar wordt het makkelijker. De truc is om niet achterom te kijken tijdens het ploegen”.

Voor meer info:
Peter Leendertse, adviseur CLM Onderzoek en Advie
0345 470 751
pele@clm.nl
 


Publicatiedatum: 10-8-2018

  

Ander nieuws uit deze sector:

21-8-2018 "Nu is de suikermaïs echt lekker zoet en knapperig"
21-8-2018 Duitsland: goed seizoen voor biologische peren
20-8-2018 "In september houden we een bio-week"
20-8-2018 Seizoen Duitse bio-gojibessen succesvol van start gegaan
20-8-2018 "Momenteel meer vraag naar bio-wortelen"
17-8-2018 Bio-teler bekritiseert biolabel 'Bio aus Baden-Württemberg'
17-8-2018 Voorkom oogstverliezen door bladziekten in biopeen
17-8-2018 Uienolie mag blijven om de wortelvlieg weg te jagen
17-8-2018 Succesvolle Menopper aardappeloogst ondanks aanhoudende droogte
17-8-2018 Bio-teler maakt ecovriendelijke tomatenverpakking
17-8-2018 "Lage prijzen bio-tomaten: Spanjaarden langer op markt"
16-8-2018 Noorse telers blijven met bio-bloemkool zitten
16-8-2018 "Het aardappelras Twinner heeft de potentie om de Frieslander te vervangen"
16-8-2018 'Buurman' Carel Bouma levert bio-producten aan Lowlands
16-8-2018 Hoe maakt een biologische teler z´n eigen biomest?
15-8-2018 Aandeel robuuste aardappelrassen stijgt
15-8-2018 Biologisch: "Beter voor mens, dier en milieu"
15-8-2018 Britse biologische aardappeltelers mogen tijdelijk koperoxychloride gebruiken
15-8-2018 Groeiend enthousiasme voor biologisch telen in Denemarken
15-8-2018 Vietnam: meer bio nodig om export naar EU te stimuleren

 

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
code
Voer bovenstaande code in *