Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Notenteelt als milieuvriendelijke neventak

De Nederlandse notenteelt staat momenteel nog in zijn kinderschoenen, maar verschillende ontwikkelingen kunnen ervoor zorgen dat deze teelt zich verder zal ontwikkelen. Noten zijn gezond en staan in de Schijf van Vijf, ze zijn goede vleesvervangers, ze passen in de trend van agroforestry - een mengteelt van bomen en landbouw - en de teelt bindt CO2. 

De Nederlandse Notenvereniging bestaat sinds juli 2017 en heeft ondertussen 41 leden. Voorzitter Ton Baltissen: "Notenteelt is een milieuvriendelijke teelt." Hij stelt dat notenteelt ook voor andere telers een interessante nevenactiviteit is. De organisatie wil nu de teelthandleiding voor noten moderniseren, zodat meer bedrijven kunnen instappen. 

Ook teler Harm Tuenter in Breedenbroek deelt die mening. Tuenter teelt hazelnoten op 5,5 hectare en heeft in totaal zo'n 1.500 bomen. Hij begon er begin jaren negentig mee vanuit een studieclub, ontstaan na de uitgave van het boekje 'Teelt van hazelnoten, april 1988, S.J. Wertheim en J. Goedegebure, Proefstation voor de fruitteelt, Wilhelminadorp en Kraggenburg, 60 verschillende rassen'. Tuenter oogst jaarlijks zo'n 1.400 kilo Eko-hazelnoten per hectare, die gemiddeld zo'n 3,50 euro per kilo opleveren. Hij zet de noten deels aan huis af, de rest verkoopt hij aan de biologische supermarkt Odin en aan een Belgisch bedrijf dat er olie van perst. 

De notenteelt moet goed bestudeerd worden voordat men ermee begint. Is die horde genomen, dan is de teelt relatief extensief. Hij schat het werk per hectare op 150 uur, jaarrond. Of iets meer, als je biologisch/Skal-gecertificeerd wilt produceren zonder chemische bestrijdingsmiddelen en kunstmest, zoals hij zelf doet. 'Dan heb je iets meer werk, met name schoffelen. Aan de andere kant: ziektes zijn er in de hazelnootteelt niet. Plagen wel: meikever, engerling, hazelnootboorder en snuitkever.' Tuenter schat zijn uitval op zo'n 5 procent. In de eerste twintig jaar was dat bijna 0 procent. 

Bron: Nieuwe Oogst. Klik hier voor het hele artikel. 


Publicatiedatum: