Mededelingen

Vacaturesmeer »

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Overig nieuwsmeer »

Koerslijstmeer »




Notenteelt als milieuvriendelijke neventak

De Nederlandse notenteelt staat momenteel nog in zijn kinderschoenen, maar verschillende ontwikkelingen kunnen ervoor zorgen dat deze teelt zich verder zal ontwikkelen. Noten zijn gezond en staan in de Schijf van Vijf, ze zijn goede vleesvervangers, ze passen in de trend van agroforestry - een mengteelt van bomen en landbouw - en de teelt bindt CO2. 

De Nederlandse Notenvereniging bestaat sinds juli 2017 en heeft ondertussen 41 leden. Voorzitter Ton Baltissen: "Notenteelt is een milieuvriendelijke teelt." Hij stelt dat notenteelt ook voor andere telers een interessante nevenactiviteit is. De organisatie wil nu de teelthandleiding voor noten moderniseren, zodat meer bedrijven kunnen instappen. 

Ook teler Harm Tuenter in Breedenbroek deelt die mening. Tuenter teelt hazelnoten op 5,5 hectare en heeft in totaal zo'n 1.500 bomen. Hij begon er begin jaren negentig mee vanuit een studieclub, ontstaan na de uitgave van het boekje 'Teelt van hazelnoten, april 1988, S.J. Wertheim en J. Goedegebure, Proefstation voor de fruitteelt, Wilhelminadorp en Kraggenburg, 60 verschillende rassen'. Tuenter oogst jaarlijks zo'n 1.400 kilo Eko-hazelnoten per hectare, die gemiddeld zo'n 3,50 euro per kilo opleveren. Hij zet de noten deels aan huis af, de rest verkoopt hij aan de biologische supermarkt Odin en aan een Belgisch bedrijf dat er olie van perst. 

De notenteelt moet goed bestudeerd worden voordat men ermee begint. Is die horde genomen, dan is de teelt relatief extensief. Hij schat het werk per hectare op 150 uur, jaarrond. Of iets meer, als je biologisch/Skal-gecertificeerd wilt produceren zonder chemische bestrijdingsmiddelen en kunstmest, zoals hij zelf doet. 'Dan heb je iets meer werk, met name schoffelen. Aan de andere kant: ziektes zijn er in de hazelnootteelt niet. Plagen wel: meikever, engerling, hazelnootboorder en snuitkever.' Tuenter schat zijn uitval op zo'n 5 procent. In de eerste twintig jaar was dat bijna 0 procent. 

Bron: Nieuwe Oogst. Klik hier voor het hele artikel. 



Publicatiedatum: 10-8-2018

 



 

Ander nieuws uit deze sector:

21-8-2018 Nieuw: Lavendel- en Alpenhoning
14-8-2018 Nieuw van CoCoa chocolade: Kerstman
13-8-2018 Is Moringa het nieuwe superfood?
7-8-2018 Nieuw bio-tussendoortje in Apenheul
20-7-2018 Nieuwe snackmixen zonder toegevoegd suiker of zout
19-7-2018 Nieuw bij HygiŽna: BioSaurus maÔschips
18-7-2018 Franse Idyl levert bio-kruiden en dr. A. Vogel kruidenzout
10-7-2018 Reeks recepten gelanceerd ter inspiratie voor gebruik biologische kokos
9-7-2018 "Mijn ongezouten mening over zout"
9-7-2018 Duurzaamheidsprogramma Cacao-Trace nu ook in Papoea Nieuw Guinea
5-7-2018 Zet temperatuurdip juist aan tot barbecueŽn?
2-7-2018 Bio-energyreep 'Precision bar' geeft consument precies wat hij nodig heeft
2-7-2018 Nieuw: Suikerarme, eiwitrijke en vezelrijke bio-granola's
29-6-2018 "De zoveelste lijn met olijfolie en olijven..."
28-6-2018 Hazelnootpastawijzer: Drie bio-hazelnootpasta's in top 10
21-6-2018 "Het is even schrikken, maar de beloning mag er zijn"
21-6-2018 "Productie oude Siciliaanse tarwerassen hoger dan ooit"
14-6-2018 Sinaasappel- gemberjam nieuw van Ekoland
11-6-2018 "Groot potentieel voor Cubaanse bio-export"
7-6-2018 Quinoa tricolore: resultaat van ketenproject

 

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
code
Voer bovenstaande code in *