Mededelingen

Vacaturesmeer »

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Overig nieuwsmeer »

Koerslijstmeer »




Invloed teeltwijze blijkt nihil
Allergiepotentieel van aardbeien en tomaten hangt af van ras

Aardbeien en tomaten zijn wereldwijd twee van de meest geconsumeerde groenten- en fruitsoorten. Veel mensen zijn er allergisch voor, vooral als ze gediagnosticeerd zijn met berkenpollenallergie. Een team van de technische universiteit van MŘnchen heeft onderzocht welke rassen minder allergenen bevatten en in welke mate teelt en verwerking een rol spelen.

De afgelopen decennia is de frequentie van het aantal voedingsallergieŰn toegenomen. Drie tot vier procent van de volwassenen heeft er last van en vijf procent van de kinderen. Tomaten en aardbeien kunnen allergische reacties geven doordat ze verschillende allergene prote´nen bevatten. In het bijzonder vallen eiwitten op die lijken op berkenpollen allergenen. Ongeveer 1,5% van de Noord-Europese bevolking en 16% van de Italianen heeft te maken met tomatenallergie. En 30% van de mensen die allergisch voor berkenpollen zijn reageren ook allergisch op aardbeien. 


De symptomen van allergieŰn voor aardbeien en tomaten kunnen de huid be´nvloeden, de slijmvliezen irriteren en zorgen voor een loopneus. Eveneens kan buikpijn optreden. Mensen zijn meestal allergisch voor verse producten, maar tolereren vaak wel bewerkte producten.

Het doel van de twee recent gepubliceerde studies, onder de leiding van Prof. Dr. Wilfried Schwab, was om een belangrijke allergene prote´ne in verschillende aardbei- en tomatenrassen te kwantificeren. Om een breed scala te onderzoeken, werden verschillende rassen geselecteerd die allemaal anders van formaat, vorm en kleur waren.

Daarnaast werd de invloed van biologische en conventionele teelt onderzocht, alsmede verschillende verwerkingsmethodes die varieerden van zonne-droging en ovendroging tot vriesdroging van het fruit. Aangenomen werd dat de concentratie van de allergene prote´ne varieerde met de kleur van het rijpe fruit, de groeistaat en de verwerkingsmethode.

Het specifieke ras maakt alle verschil

Er werden 23 tomatenrassen van verschillende kleur en 20 aardbeienrassen van verschillende grootte en vorm onderzocht om de genetische factor voor het voorkomen van allergene prote´nen in het fruit te analyseren.

De concentratie allergenen in beide types fruit varieerden noemenswaardig tussen de rassen. Vervolgens kon de hittebestendigheid van de prote´nen worden bevestigd: wanneer het fruit tijdens het drogingsproces aan hitte werd blootgesteld, dan werd het allergisch potentieel lager. De invloed van de teeltwijze (conventioneel of biologisch) was nihil.

Bijgevolg kunnen de prote´nen die tijdens deze studies onderzocht werden (Sola l 4.02 in tomaten en Fra a 1 prote´ne in aardbeien) in de toekomst als markers voor de teelt van hypoallergene tomaten- en aardbeienrassen dienen.

Bron: Technical University of Munich

Publicatiedatum: 10-8-2018

 



 

Ander nieuws uit deze sector:

21-8-2018 "Nu is de suikerma´s echt lekker zoet en knapperig"
21-8-2018 Duitsland: goed seizoen voor biologische peren
20-8-2018 "In september houden we een bio-week"
20-8-2018 Seizoen Duitse bio-gojibessen succesvol van start gegaan
20-8-2018 "Momenteel meer vraag naar bio-wortelen"
17-8-2018 Bio-teler bekritiseert biolabel 'Bio aus Baden-WŘrttemberg'
17-8-2018 Voorkom oogstverliezen door bladziekten in biopeen
17-8-2018 Uienolie mag blijven om de wortelvlieg weg te jagen
17-8-2018 Succesvolle Menopper aardappeloogst ondanks aanhoudende droogte
17-8-2018 Bio-teler maakt ecovriendelijke tomatenverpakking
17-8-2018 "Lage prijzen bio-tomaten: Spanjaarden langer op markt"
16-8-2018 Noorse telers blijven met bio-bloemkool zitten
16-8-2018 "Het aardappelras Twinner heeft de potentie om de Frieslander te vervangen"
16-8-2018 'Buurman' Carel Bouma levert bio-producten aan Lowlands
16-8-2018 Hoe maakt een biologische teler z┤n eigen biomest?
15-8-2018 Aandeel robuuste aardappelrassen stijgt
15-8-2018 Biologisch: "Beter voor mens, dier en milieu"
15-8-2018 Britse biologische aardappeltelers mogen tijdelijk koperoxychloride gebruiken
15-8-2018 Groeiend enthousiasme voor biologisch telen in Denemarken
15-8-2018 Vietnam: meer bio nodig om export naar EU te stimuleren

 

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
code
Voer bovenstaande code in *