Mededelingen

Vacaturesmeer »

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Overig nieuwsmeer »

Koerslijstmeer »
Enige Hortus in Nederland met Skal-certificaat
Stichting wil toekomst Hortus Alkmaar veilig stellen

Op 23 juli 2018 is de Stichting Hortus Alkmaar met een fondsenwervingscampagne begonnen. De stichting heeft een bedrag van 550.000 euro nodig voor de aankoop van grond en een investering in het verbeteren van de accommodatie. Met dit bedrag wil het bestuur van de stichting de continuïteit én kwaliteit van het natuurhistorisch erfgoed naar de toekomst veilig stellen. Hortus Alkmaar is de enige Hortus in Nederland met een Skal-certificaat voor 100% biologische bloemen en planten.

Waarom moet de Hortus blijven?

Hortus Alkmaar kan alleen blijven bestaan als de Stichting Hortus Alkmaar de grond koopt waarop de tuin nu rust. Om deze grond te kunnen kopen, hebben we uw hulp heel hard nodig. Dit stuk natuur biedt veel bijzondere planten, waaronder diverse bedreigde soorten, een plek om te groeien en bijen, libellen, vlinders en vogels een plek om te leven in pure natuur. Voor veel bezoekers is de Hortus een oase van rust. Voor anderen is het juist de plek waar je nieuwe dingen ontdekt en waar je helemaal jezelf kunt zijn. Het is een plek vol inspiratie en educatie waar iedereen, jong én oud, iets kan vinden.

De reden voor de campagne

Stichting Hortus Alkmaar huurt nu drie kavels grond: de bezoekerstuin (oorspronkelijk van VSM), de productietuin (oorspronkelijk van VSM) en de thematuinen (van gemeente Alkmaar).

Het voormalige VSM-gebouw met de bijbehorende tuinkavels zijn sinds kort door VSM overgedragen aan een nieuwe eigenaar. De nieuwe eigenaar heeft de bezoekerstuin te koop aangeboden aan Hortus Alkmaar. De huurovereenkomst wordt in 2019 beëindigd. Daarnaast heeft de nieuwe eigenaar de intentie om de productietuin te verkopen als (bedrijfs)bouwgrond aan derden. Daarmee raakt Hortus Alkmaar een gedeelte van de tuin kwijt.

Het bestuur van de stichting Hortus Alkmaar wil het perceel van de bezoekerstuin begin 2019 aankopen van de nieuwe eigenaar. De eigen middelen van Hortus Alkmaar zijn echter te beperkt om zelf te kunnen investeren in een duurzaam gezonde toekomst. De fondsenwervingscampagne richt zich op particulieren en bedrijven met een groen hart en sympathie voor de ambities van Hortus Alkmaar.

De historie van Hortus Alkmaar

De tuin bestond al 30 jaar als VSM-productietuin voor homeopathische producten, maar het bedrijf zette de productie in Nederland stop. Hortus Alkmaar is in 2011 opgericht door een groep betrokken mensen en Alkmaarse ondernemers die wilden voorkomen dat de tuin verloren zou gaan. Inmiddels zijn er 100 enthousiaste vrijwilligers die samen met een achttal betaalde specialisten hun tijd geven aan de groei en bloei van Hortus Alkmaar.

Behoud is belangrijk

De botanische tuin heeft een zeldzame verzameling planten uit alle werelddelen met de grootste collectie geneeskrachtige kruiden van Nederland en is de enige Hortus in Nederland met een Skal-certificaat voor 100% biologische bloemen en planten. De tuin is in de loop der jaren uitgebreid en omgevormd tot een gastvrije belevingstuin met kweekvelden, een bezoekerscentrum, terrassen en een theetuin. Dankzij de steun van sponsors, donateurs en de inzet van alle vrijwilligers (tuinonderhoud, rondleidingen, gastvrouwen) is de tuin een populaire locatie voor natuur- en plantenliefhebbers met 10.000 betalende bezoekers per jaar.

Voor meer informatie: www.redhortusalkmaar.nl

Publicatiedatum: 7-8-2018

  

Ander nieuws uit deze sector:

20-8-2018 "Ik ben bijna verdronken in het onkruid"
20-8-2018 Partij voor de Dieren Den Haag: koop biologische bloembollen
13-8-2018 Voor 40 procent plantensoorten wordt Nederland te warm
10-8-2018 Hessel Bierma teelt op duurzame wijze vaste planten
7-8-2018 Grasland tot 37% minder groen dan normaal
7-8-2018 Weinig vlinders geteld in tuinvlinderteltiendaagse
20-7-2018 Prins Charles vraagt tuinders op te passen voor buitenlandse ziekten en plagen
19-7-2018 Havenbedrijf Rotterdam plaatst bijenvolk op Maasvlakte
17-7-2018 "Stap naar biologische kruidenteelt was uitstekende keuze"
13-7-2018 Dag stal, hallo zonnepanelen
10-7-2018 "Leg de rekening van het klimaatbeleid niet bij onze natuur"
6-7-2018 Bioboer begint nieuw bedrijf op natuurgrond Maashorst
3-7-2018 "De biosfeer heeft voorrang"
2-7-2018 N213 Honselersdijk Honey Highway
29-6-2018 “Bamboe is een wereldverbeteraar”
28-6-2018 Subsidies voor inrichtingsmaatregelen in weidevogel- en akkervogelgebieden na de zomer aan te vragen
25-6-2018 "Er zijn nog steeds vogels om voor te vechten"
25-6-2018 "De bio-landbouw bewijst dat het ook anders kan"
18-6-2018 Monitoren en bestrijden van kleine mijten in sier- en kleinfruitteelt
15-6-2018 “Acht jaar geleden nog geen aanbod voor biologische bloembollen op pot"

 

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
code
Voer bovenstaande code in *