Mededelingen

Vacatures

Laatste reacties meer

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen maand

Top 5 - afgelopen week

Bio-sector verwelkomt uitspraak Europese Hof over nieuwe veredelingstechnieken

Woensdag 25 juni oordeelde het Europese Hof van Justitie dat nieuwe veredelingstechnieken (NBT'S) zoals Crisp/Cas9 onder de Europese GMO wetgeving vallen. Dit betekent dat planten die gemaakt zijn met deze technieken getoetst moeten worden op mogelijke risico's voor mens en milieu. Ook zullen eenmaal toegelaten producten moeten voldoen aan de eisen voor traceerbaarheid, etikettering en monitoring van GMO's. Uitzonderen van deze nieuwe technieken van de GMO regelgeving is volgens het Hof in strijd met het voorzorgbeginsel.

Bionext is blij met deze uitspraak omdat hij recht doet aan het feit dat technieken zoals Crispr/ Cas9 nieuwe GMO technieken zijn waarvan de veiligheid nog niet vaststaat. Bovendien geeft regulering van deze NBT’s de beste garantie voor het behoud van keuzevrijheid voor veredelaars, boeren en consumenten. Maaike Raaijmakers van Bionext legt uit "De biologische sector kiest er bewust voor om geen gebruik te maken van gentechnologie. Daar horen ook technieken als Crispr/Cas9 bij. Om in de toekomst vrij te kunnen blijven van deze technieken, zijn verplichte traceerbaarheid en etikettering cruciaal."

Voor meer informatie:
Klik hier voor het persbericht van het Europese Hof, hier voor het persbericht van IFOAM EU. En dit is de link naar de uitzending van nieuwe veredelingstechniek op NPO Radio 1.Publicatiedatum :Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BioJournaal.nl 2018