Mededelingen

Vacaturesmeer »

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Overig nieuwsmeer »

Koerslijstmeer »
"De gangbare sector ziet bio als een niche, terwijl dat het niet is."

De ouders van de Vlaamse Jorun Verheyden handelden in groenten en fruit. Tijdens haar koksopleiding wou ze meer met groenten werken en haar eerste restaurant begin jaren 1990 serveerde één dag per week alleen vegetarisch. Het moge duidelijk zijn: Jorun voelt erg veel liefde voor groenten en runt nu haar eigen bedrijf 'Vegabites'. Jorun: "Ik heb het altijd fijn gevonden om mensen te overtuigen van de smaak van groenten. Dat doe ik niet alleen via Vegabites, maar ook via kookboeken en workshops."

Het is de missie van Vegabites vegetarische maaltijden te maken voor onder andere retail en grootkeukens, en werkt ook veel onder 'private label'. "We zijn klein begonnen en waren bij de pioniers wat betreft vegetarische producten."Duurzaam samenwerken

Het bedrijf bleef groeien en in 2015 ging Vegabites een joint venture aan met Q-Food, een vleesbedrijf. Jorun: "Op het eerste gezicht lijkt dat misschien een vreemde keuze, maar het is een duurzame samenwerking die rekening houdt met veranderende eetgewoontes. En dankzij de schaalvergroting kunnen we ook op andere vlakken duurzame keuzes maken. Zo delen we een wagenpark."

Voor Jorun gaan bio en vegetarisch goed samen. "50 procent van ons assortiment is biologisch. Helemaal bio gaan is onze droom, maar voorlopig zijn er nog wat praktische bezwaren, vooral qua aanbod. Maar we zijn wel helemaal overtuigd en gebruiken zelfs biologische ingrediënten in onze gangbare producten."

Jorun werkt het liefst samen met lokale telers. Voor sommige producten als oesterzwammen lukt dat, maar af en toe zorgt de schaalgrootte voor problemen: "Boeren die maar voor één partij willen werken, zijn gebonden aan supermarkten, terwijl kleinere boeren vaak voor de korte keten kiezen. Wij zitten daar qua grootte wat tussenin. Ik pleit voor platforms waar vraag en aanbod elkaar makkelijker kunnen vinden. Wij kunnen telers zekerheid bieden, maar er moet nog wat gewerkt worden aan het onderling vertrouwen."Steun aan anderen

Vegabites wil zijn expertise inzetten om kleinschalige projecten te ondersteunen. Jorun: "Een project met kookouders is fijn, maar stopt vaak als vrijwilligers afhaken. Daar kunnen wij ook bij helpen. We werken graag samen met mensen die een goed idee hebben en willen dat met veel plezier ondersteunen."

De vraag naar vegetarisch is enorm gestegen, al is het voor sommige grootkeukens toch moeilijk om een vegetarisch aanbod uit te werken. Vegabites helpt hen daarbij. "Als een kok niet weet hoe hij tofu moet bereiden, kan hij volledig de mist ingaan. Wij bieden kant-en-klare maaltijden aan die enkel opgewarmd moeten worden. Of we stellen samen met de koks een menu op. Daarbij kiezen we graag voor seizoensgroenten."

Toch houdt al dat werk Jorun niet tegen om in haar testkeuken nieuwe maaltijden te blijven bedenken. "Waar ik absoluut op hamer is dat we het ambachtelijke blijven bewaren. Ik vind de sector soms wat gesloten, maar dat verandert stilaan. Er ontstaan meer samenwerkingen. De gangbare sector ziet bio als een niche, terwijl het dat niet is. Zelf hopen we op termijn typisch Belgische bioproducten te kunnen ontwikkelen waarmee we in het buitenland een sterk merk kunnen uitbouwen."

In elk geval is Jorun blij met de weg die ze heeft afgelegd. "Vandaag kan ik met trots zeggen dat ik elke dag opnieuw geluk proef. En groenten."

Voor meer informatie: www.vegabites.com

Bron: Bio Forum Vlaanderen

Publicatiedatum: 18-7-2018

  

Ander nieuws uit deze sector:

17-8-2018 'Oudhollands' meets 'biologisch modern' in De Oude Pastorie
15-8-2018 Foodtruck Viva Vega: "zoveel mogelijk biologisch"
14-8-2018 "We ondernemen voor 80 procent duurzaam en biologisch"
10-8-2018 Pop-up-restaurant midden in het weiland
8-8-2018 Belgische profvoetballer raakt overtuigd van bio-voeding
6-8-2018 Doorstart voor voor bio-fastserviceconcept The Barn
6-8-2018 Biologische saladebar SLA geopend in Rotterdam
6-8-2018 Nu ook biologische koffiekoekjes voor de horeca
20-7-2018 Daktuin voor het EKO-gecertificeerde Hotel Court Garden
17-7-2018 Trendtour door Gent in teken van bio en duurzaamheid
13-7-2018 Op deze 24 terrassen eet en drink je biologisch en duurzaam
12-7-2018 "Met BioPizza gaan we het liefst voor 100% biologisch"
9-7-2018 Nieuwkomer in 'fastfoodland': Soil of Amsterdam
9-7-2018 Stichting EKO-keurmerk en Bionext betrokken bij Project Empowering Public Food Procurement
5-7-2018 Best gewaardeerde Out of Home Formules 2018 bekendgemaakt
3-7-2018 Streek- en bio-producten in de schijnwerkpers op CuliFair Goes
3-7-2018 "BD-minigroenten geven onze horecaklanten nieuwe opties"
3-7-2018 Een surfschool met bio-café zonder eigenaar
25-6-2018 Finalisten van de Gaia Green Awards bekend
21-6-2018 Bio-horecaketen The Barn is failliet

 

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
code
Voer bovenstaande code in *