Mededelingen

Vacaturesmeer »

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

  • Er is gisteren geen nieuws gepubliceerd.

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Overig nieuwsmeer »

Koerslijstmeer »
Foodwatch waarschuwt: "Hervormingsplannen Europese Commissie ontoereikend
"Voedselschandalen blijven zich voordoen tenzij levensmiddelenwetgeving EU fundamenteel wordt herzien"

Uit een analyse van de Europese consumentenorganisatie foodwatch blijkt dat het huidige hervormingsvoorstel van de Europese Commissie tot wijziging van de Europese levensmiddelenwetgeving volstrekt ontoereikend is. Komende maanden worden hierover knopen doorgehakt. Belangrijke hiaten in de wetgeving die de recente voedselschandalen mogelijk maakten, worden in het hervormingsvoorstel niet aangepakt. Recente voedselschandalen, zoals de met fipronil besmette eieren, hebben bijvoorbeeld aangetoond dat de traceerbaarheid in de voedselketen niet consequent wordt gehandhaafd. Bovendien zijn de autoriteiten nog steeds niet verplicht de consumenten snel en volledig te informeren over gezondheidsrisico's van levensmiddelen. In gevallen van fraude of misleiding legt de EU-wetgeving de autoriteiten zelfs geen enkele verplichting op om het publiek te informeren. Om ervoor te zorgen dat de bepalingen van de levensmiddelenwetgeving effectief worden uitgevoerd, moeten Europese consumentenorganisaties bovendien collectieve rechten krijgen om dit desnoods via de rechter af te dwingen - vergelijkbaar met wat in de EU-wetgeving voor milieuorganisaties is vastgelegd. Deze zwakke punten moeten dringend worden weggewerkt, eiste foodwatch dinsdag tijdens een persconferentie in Brussel. De plannen van de Europese Commissie voor een hervorming van de Europese levensmiddelenwetgeving voorzien tot nu toe alleen in verbeteringen in de risicobeoordeling van schadelijke stoffen, bijvoorbeeld in de toelating van bestrijdingsmiddelen.
 
"Of het nu gaat om fipronil in eieren, besmette Lactalis-babyvoeding of paardenvlees in runderlasagne: de steeds terugkerende schandalen tonen de fundamentele zwaktes van de EU-levensmiddelenwetgeving aan. Onveilig voedsel is miljoenen keren verkocht aan nietsvermoedende consumenten, de industrie en autoriteiten zijn niet in staat geweest om de distributie van de betreffende producten volledig te traceren en zelfs als ze de namen van frauduleuze of potentieel schadelijke producten en hun fabrikanten kenden, informeerden ze de burgers niet altijd onmiddellijk - dit moet veranderen," zei Thilo Bode, directeur van foodwatch International. Bode betoogde dat het niet voldoende is om alleen de risicobeoordeling te verbeteren, zoals de Europese Commissie van plan is. "Het is hoog tijd dat de EU de naleving van de levensmiddelenwetgeving daadwerkelijk handhaaft en de mazen in de wetgeving wegwerkt. Anders is het volgende voedselschandaal slechts een kwestie van tijd."
 
foodwatch bekritiseerde met name dat de bepalingen van de EU-levensmiddelenwetgeving die volledige traceerbaarheid in de voedselketen voorschrijven, nooit zijn gehandhaafd. Zo hebben alle grote voedselschandalen van de afgelopen jaren - waaronder salmonella in babymelk van de Franse fabrikant Lactalis, eieren die zijn verontreinigd met het insecticide fipronil en paardenvlees in runderlasagneproducten - geleid tot situaties waarin miljoenen onveilige of frauduleuze producten op de markt werden verkocht voordat de bedrijven en autoriteiten in staat waren deze producten in de toeleveringsketen op te sporen en uit de winkelschappen te halen. Bovendien werden de consumenten niet voldoende gewaarschuwd. De levensmiddelenwetgeving van de EU zou daarom duidelijk moeten voorschrijven dat de autoriteiten het publiek snel en volledig moeten informeren - door de namen van fabrikanten en producten vrij te geven, zowel in geval van gezondheidsrisico's als in geval van fraude. Alleen op die manier kunnen deze organisaties het hefboomeffect krijgen dat ze nodig hebben om de rechten van de consument effectief te verdedigen.
 
De Algemene Levensmiddelenverordening van de EU (Verordening (EG) nr. 178/2002) is in 2001 goedgekeurd als reactie op de BSE-crisis ('gekkekoeienziekte'). Het wordt nu herzien als onderdeel van het "REFIT-proces" (Regulatory Fitness and Performance Programme) van de Europese Commissie. In april 2018 diende de Europese Commissie een hervormingsvoorstel in om de risicobeoordeling te verbeteren. Zo zullen studies over de veiligheid van bestrijdingsmiddelen zoals glyfosaat in de toekomst meer openbaar worden gemaakt. foodwatch bekritiseerde het voorstel als onvoldoende. De fundamentele zwakheden van de levensmiddelenwetgeving van de EU moeten worden weggewerkt, eiste foodwatch. De consumentenorganisatie heeft acht specifieke eisen ingediend.
 
Thilo Bode van foodwatch: "De EU is er niet in geslaagd 500 miljoen consumenten in Europa te beschermen tegen gezondheidsrisico's en misleiding op de voedselmarkt. Erger nog, de Europese Unie doet niets om de situatie te verbeteren, maar blijft in plaats daarvan de belangen van grote voedselconcerns dienen.Ē
 
Voor meer informatie: www.foodwatch.nl

Publicatiedatum: 10-7-2018

  

Ander nieuws uit deze sector:

13-7-2018 Vlaamse boeren vragen om uitzonderlijke droogte te erkennen als landbouwramp
13-7-2018 Biologisch pluimveehoudster schrijft boek: "Fipronil, beslist geen eitje!"
13-7-2018 Melkveehouderij de Jong in omschakeling: "Ik hoop meer arbeidsvreugde te vinden"
13-7-2018 Haneman Biofruit genomineerd voor Ondernemer van het Jaar 2018
12-7-2018 Tien jaar cel voor doden Nederlandse bio-boer in Spanje
11-7-2018 VK: Soil Association moedigt restaurants aan om biologische producten te gebruiken
11-7-2018 Minister Schouten bezoekt boerderij ít Paradijs
11-7-2018 Meer boeren combineren voedselproductie met dienstverlening
11-7-2018 Q-cape nieuwe sponsor van evenementenstichting STADronten
10-7-2018 Eosta finalist voor Europese duurzaamheidsprijs
10-7-2018 Wisconsin kijkt naar Farm Bill om valse biologische import aan te pakken
10-7-2018 Multifunctionele Landbouw (MFL) in Nederland ontwikkelt zich in rap tempo
9-7-2018 "Geen duidelijke verbanden tussen gezondheid omwonenden en nabijheid landbouwpercelen"
6-7-2018 Twee bioboeren strijden om mooiste modderpoel 2018
6-7-2018 Datum BioVelddag 2019 bekend: heeft u goede ideeŽn voor volgend jaar?
6-7-2018 Motie aangenomen: 10 procent fosfaatrechten verhuren zonder afroming
6-7-2018 't Verswarenhuys sluit vestiging in Schijndel na drie jaar
5-7-2018 Odin foodcoop en BioNoord gaan samenwerken
5-7-2018 Project 'Melk & Noot' wint Brood en Spelen
4-7-2018 Interactief spel laat deelnemers kennismaken met biologisch 'monsterbedrijf'

 

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
code
Voer bovenstaande code in *