Mededelingen

Vacaturesmeer »

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Overig nieuwsmeer »

Koerslijstmeer »
Aldo van Os, biologische paprikateler:
"Onderstammen: de normaalste zaak in biologische paprikateelt"

Aldo van Os teelt op 2,5 ha drie paprikarassen van Enza Zaden, geleverd door Vitalis (biologische tak van Enza Zaden, red.): het rode ras Artega, het gele ras Gialte en het oranje ras Orbit. "Je kunt wel zeggen dat ik fan ben van Enza Zaden/Vitalis rassen," aldus Aldo. "Ze zijn productief, generatief, groeikrachtig en de vruchten zijn van goede kwaliteit."Onderstammen: de normaalste zaak in biologische paprikateelt
Als bioteler is het voor Aldo de normaalste zaak van de wereld om zijn paprikarassen op onderstammen te telen. "In de bioteelt heb je te maken met bodemziektes en aaltjes (nematoden, red.). Een sterke, krachtige onderstam kan dan veel problemen voorkomen. Ik denk dat momenteel 90% van de biotelers onderstammen gebruikt." De rassen bij Aldo worden geënt op onderstam Scarface.

Onderstam Scarface
Omdat Aldo uitsluitend werkt met geënte planten, is het voor hem van groot belang dat hij de juiste combinatie van onderstammen en bovenstammen heeft. "Om het beste resultaat uit een ras te halen, is de juiste combinatie cruciaal. Scarface is wat dat betreft een goede match. Deze onderstam is zeer productief en krachtig en heeft de benodigde resistentie. En door zijn groeikracht is hij zeer goed bestand tegen bodemziektes."

Adviseur voor andere telers
Naast het runnen van zijn eigen bedrijf in IJsselmuiden adviseert Aldo ook nog twee andere bedrijven, genaamd Wayen BV en Wayen 2 BV, gevestigd in respectievelijk Houten en Harmelen. "Ook daar staan voor 100% Enza Zaden en Vitalis rassen." Omdat hij biologische teelt graag promoot, geeft Aldo ook andere bedrijven teeltadvies en helpt hij tuinders die op de gangbare manier telen met de overstap naar biologische teelt. "Dat is niet iets wat je zomaar even doet, die overstap maken. Daar komt veel bij kijken. Biologisch moet wel bij je passen. Je bent heel afhankelijk van de natuur, kunt minder sturen. Daar moet je tegen kunnen." Samen met zijn zakenpartner en landbouwkundig ingenieur Mark Velders treft Aldo ook voorbereidingen voor het openen van een educatief centrum op het gebied van duurzame tuinbouw: 100% biologisch, 0% chemie.

Samenwerking essentieel
Dat samenwerking essentieel is voor het behalen van goede resultaten, weet Aldo als geen ander. De samenwerking met Edwin Bornkamp (Sales Specialist bij Enza Zaden, red.) waardeert hij dan ook zeer. "Nieuwe ontwikkelingen en nieuwe rassen zie je vaak het eerste in de gangbare teelt. Doordat Edwin ook daar telers adviseert en begeleidt, kan hij mij goed op de hoogte houden van wat er aankomt. En welke rassen ik bijvoorbeeld kan beproeven in een pad of grotere proef. Dat is voor mij noodzakelijk om verder te komen." Maar ook de samenwerking met zijn afzetpartij Zann, zijn medewerkers, zakenpartners en vrouw zijn wat Aldo betreft cruciale elementen in het succes van zijn bedrijf. "Alleen red je het niet."

Van gangbaar naar bio
Inmiddels is Aldo al bijna twintig jaar bioteler. Maar hij is ooit begonnen in de gangbare teelt. "Omdat ik er niet meer achter kon staan om met chemische bestrijdingsmiddelen te werken, ben ik mij helemaal toe gaan leggen op de biologische teelt."

Scouten
Het grootste verschil tussen gangbare en bioteelt is wat Aldo betreft het scouten. "Het scouten van ziekten en plagen is echt het allerbelangrijkste als je bioteler bent. Hoe eerder je een ziekte of plaag herkent, hoe beter. De kosten om een ziekte of plaag te bestrijden zijn in de bio-teelt namelijk wel drie of vier keer zo hoog als in de gangbare teelt. Want als je één probleem hebt, heb je er vaak meer."

Preventief bestrijden
En welke bestrijdingsstrategie je dan hanteert, is nogal een complexe vraag. "Wat zet je in? En hoeveel zet je in? In de gangbare teelt kun je altijd terugvallen op bestrijdingsmiddelen, maar dat kan hier niet. Preventief bestrijden is dus het beste. Vandaar dat we zoveel aandacht besteden aan scouten."

Favoriet paprikaras
Alle drie de rassen van Enza Zaden scoren hoge ogen bij Aldo, maar één ras springt er duidelijk bovenuit. "Ik heb Artega gekozen vanwege zijn kwaliteit en dikwandige paprika. Dit ras heeft een makkelijke herzetting, waardoor hij minder hozerig is. Hij groeit gewoon heel makkelijk. Ja, je kunt wel zeggen dat Artega mijn lievelingsras is."

Voor meer informatie: 
Enza Zaden Nederland
+31 (0)228 350 100
info@enzazaden.nl
www.enzazaden.nl

Publicatiedatum: 6-7-2018

  

Ander nieuws uit deze sector:

18-7-2018 "Mooiste is mensen van allerlei leeftijden samen te hebben, dan krijg je het boerenerfgevoel"
18-7-2018 Vraag naar Europese biologische producten in de lift in Midden-Oosten
18-7-2018 Ierland: vraag naar biologisch AGF overtreft aanbod
18-7-2018 Eerste biologische kersen uit Aragon
18-7-2018 Supermarkt in Montreal biedt op dak geteelde bio-groenten aan
18-7-2018 Alterbio: binnenlandse verkoop ligt inmiddels hoger dan de export
18-7-2018 VS: Bio-microgroenten geteeld met aardwarmte
17-7-2018 'Heel Salland Biologisch' legt zich niet neer bij afkeuren subsidie-aanvraag
17-7-2018 Sittard krijgt eerste vestiging Buurderij Westelijke Mijnstreek
17-7-2018 OTC Organics beleeft primeur met biologische passiecuja uit Ghana
17-7-2018 Vlaanderen: Geen water meer voor de groenten
17-7-2018 PostNL breidt foodbezorging uit naar ochtend
17-7-2018 Blauwe bes in beweging geslaagd
16-7-2018 Kazachstan gelooft in de toekomst van de biologische landbouw
16-7-2018 BD-akkerbouwer Gaveshi Reus vertrouwt op gevoel
13-7-2018 Geen geld van gemeente voor 'Heel Salland Biologisch'
13-7-2018 Bestrijd tweede generatie fruitmot met Carpovirusine EVO2
12-7-2018 "Deze zomer blijft vraag naar paddenstoelen op peil"
12-7-2018 Eerste bio-aardappelen gerooid voor Koninklijk Paleis
11-7-2018 Twaalf verschillende bio-komkommers

 

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
code
Voer bovenstaande code in *