Mededelingen

Vacaturesmeer »

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

  • Er is gisteren geen nieuws gepubliceerd.

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Overig nieuwsmeer »

Koerslijstmeer »
"Droom wordt steeds realistischer"
Landwijzer viert 21 jaar opleidingen met groot zomerfeest

Landwijzer, het vormingscentrum voor biologische landbouw, bestaat 21 jaar. Dat vierde de organisatie op 30 juni samen met een 100-tal cursisten, afgestudeerden en mensen uit haar netwerk, op bio-boerderij De Zonnekouter in Machelen aan de Leie.

In de namiddag namen 6 boerenploegen het tegen elkaar op in de eerste editie van de Farmlandgames. Op een zonovergoten veld streden de onversaagde teams 3 uur lang tegen elkaar. Zelfoogstboerderij Oogstgoed uit Gentbrugge werd de trotse winnaar. Een 100-tal boeren en boerinnen (in spe) en sympathisanten vulden 's avonds de gezellige binnenkoer van de Zonnekouter. De ideale omgeving en het perfecte gezelschap voor een avond en nacht vol lekker eten, swingende muziek, een kampvuurtje en vooral hartelijke ontmoetingen.

150 nieuwe boeren en boerinnen

Landwijzer vzw ontstond 21 jaar geleden uit een nood aan een opleiding biologische en biologisch-dynamische landbouw in Vlaanderen. Sindsdien vormt die opleiding de kernactiviteit van de organisatie, naast onder andere cursussen over agro-ecologie en natuurlijk imkeren. Het leertraject van 2,5 jaar combineert theorielessen met langdurige praktijkstages en reflectiemomenten.

Ondertussen zijn 130 afgestudeerde boeren aan het werk in de biologische landbouw. Hier kan je zien op welke bedrijven in Vlaanderen deze nieuwe boeren actief zijn. Velen van hen startten na de opleiding hun eigen bedrijf, of ontwikkelden een nieuwe bedrijfstak op een bestaande boerderij. Er zijn ook oud-cursisten die meewerken op biologische bedrijven of een omkaderende functie hebben als onderzoeker, verkoper, … . Enkele afgestudeerden emigreerden naar Frankrijk om daar een bedrijf te starten.

Landwijzer draagt ook bij aan de ontwikkeling van diverse nieuwe initiatieven en kennisnetwerken, in de Vlaamse biologische en bio-dynamische landbouwsector. Dat deed ze ook bij onder andere de Landgenoten, de bio-bedrijfsnetwerken en het CSA-netwerk.

Plaats voor een droom

Daarbovenop zijn meer dan 20 afgestudeerden en huidige cursisten bezig met de concrete opstart van hun landbouwproject. 2 van deze afgestudeerden zijn Heleen Dewanckele en Sofie De Blieck, wiens samenwerking ontstond tijdens het leertraject.

Zij startten in april 2017 zelfoogstboerderij 't Schaaphof in Landegem: "Bij Landwijzer kom je toe met een droom, en er is plaats voor die droom. En die droom wordt steeds realistischer, door de kennis die je opbouwt, de ervaring die je opdoet tijdens je stages, de vele praktijkvoorbeelden die je ziet en de uitwisselingen met boeren, waardoor je nog beter leert wat je zelf wil. En je boerendroom wordt ook realistisch gemaakt, door de lessen bedrijfsbeheer, de begeleiding die je krijgt, en het bedrijfsplan dat je opstelt. Dat we nu echt boerinnen zijn en daarvan kunnen leven, dat verwondert ons nog vaak."

Geert Iserbyt, sinds de oprichting betrokken bij Landwijzer en leertrajectbegeleider in Gent: "Het is mooi om cursisten telkens te zien groeien, als mens en in de landbouw, tijdens en na het leertraject. En het is ook heel bijzonder om te zien welke ontwikkelingen onze afgestudeerden in de Vlaamse landbouw waarmaken. 10 jaar geleden zijn zo de eerste CSA tuinbouwbedrijven (Community Shared Agriculture, landbouw met de gemeenschap gedeeld) in Vlaanderen gestart. En nu zien we dat boeren vaker gaan samenwerken en dat verschillende projecten evolueren naar kleinschalige gemengde bedrijven met lokale afzet. Een heel mooie evolutie die aansluit bij de recente wereldwijde inzichten op het vlak van duurzame voedselvoorziening!"

Wie interesse heeft in het leertraject, kan een infobrochure aanvragen, en zich inschrijven voor de info-avond op 9 juli in Gent. Meer informatie op www.landwijzer.be.

Hier vind je video's en interviews met afgestudeerde nieuwe boeren.

Bron: BioForum Vlaanderen

Publicatiedatum: 5-7-2018

  

Ander nieuws uit deze sector:

10-7-2018 Oekraïne's bio-markt bloeit dankzij Oekraïens-Zwitsers project
9-7-2018 "Als toezichthouder moet je meedoen met professionaliseren"
9-7-2018 Tweede Kamer wil garantie dat NVWA bijzondere kostenoverschrijdingen niet doorrekent in tarieven
9-7-2018 Brexit en bio: "Voorbereidingen in gang zetten essentieel"
9-7-2018 Juni 2018: 56 nieuwe bedrijven met bio-certificering
9-7-2018 Diplomering Kraaybeekerhof in drie delen
5-7-2018 Amerikaanse Global ID Group koopt na Bioagricert ook Quality Partner
2-7-2018 Wereldwijde bio-areaal in 2016 naar 57,8 miljoen hectare gegroeid
26-6-2018 Veel belangstelling bij jongeren en volwassenen voor bio-dynamische landbouwopleiding
25-6-2018 Groenverklaring voor nieuwe investering bio-grond weer mogelijk
22-6-2018 Pipie Smits van Oyen en Wicher Hoeve nieuwe bestuursleden in Biohuis
20-6-2018 Gedegen planning essentieel bij omschakeling biologische veehouderij
18-6-2018 "Suggestie uit berichtgeving over grootschalig illegaal gebruik van bestrijdingsmiddelen is onjuist"
18-6-2018 Nieuwe Europese bio-regelgeving gepubliceerd
18-6-2018 Lekker naar de BioBoer stopt
14-6-2018 Samenvoeging RIKILT en LabVV NVWA
14-6-2018 "NVWA krijgt ruimte om toezicht op voedselveiligheid en dierenwelzijn te versterken"
12-6-2018 Nieuwe gezichten bij de Bio Academy
6-6-2018 Ronald van der Giessen nieuwe RvT-voorzitter Stichting Grondbeheer
5-6-2018 Fotoreportage: jaarbijeenkomst BioNederland in De Verspillingsfabriek

 

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
code
Voer bovenstaande code in *