Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Duitse bio-melkveehouders onder druk: waar moet de melk heen?

Veel Duitse melkboeren zijn in de afgelopen jaren overgestapt op biologische productie. Misschien teveel? Sommigen kunnen momenteel geen zuivelfabriek meer vinden die hen de - continu hoge - bio-melkprijs uit wil betalen.

Vijftien koeien staan er op de wei van Maria en Georg Mayer uit het Duitse Petting. Twee jaar geleden zijn zij overgestapt op biologische productie – net als veel anderen. Want: terwijl het bij conventionele melk in de afgelopen jaren steeds weer tot enorm prijsverval en enorme crisissen kwam, bleef de bio-melkprijs op hoog niveau. Bijna 50 cent per liter kregen de bio-producenten voor hun melk.

Melk tegen een bio-prijs

De Mayer's zijn allebei rond de 60. Nu zullen ze hun bedrijf sluiten. Ze kunnen namelijk geen zuivelfabriek meer vinden die de melk van hen afneemt tegen een bio-prijs. "Ja dat doet veel pijn hoe het zich ontwikkelt heeft, dat we de koeien af moeten staan. Men brengt het vee namelijk groot en leeft ermee samen", zegt Maria Mayer.

Sinds januari leverden Georg en Maria hun bio-melk aan 'die Berliner Milchhandelsgesellschaft' (B.M.G.). Het bedrijf bezit geen eigen verwerkingsinstallaties, maar verkoopt de melk aan zuivelfabrieken in heel Duitsland. Maar plotseling was B.M.G. failliet. Daardoor moest er een zuivelfabriek gevonden worden die de melk afhaalt. Zoals het de Mayer's verging, verging het vele honderden melkboeren in heel Duitsland. De meesten: conventionele bedrijven. Maar ook 43 bio-melkboeren, waarvan 15 uit Beieren.

Zoals bijvoorbeeld Albert en Elisabeth Aschauer uit Teisendorf. Ook zij werden verrast door het faillissement van B.M.G.. Uiteindelijk was de zuivelfabriek Bergader uit Waging bereid om de melk van de Aschauer's en de Mayer's af te halen. Echter tegen de prijs van conventionele melk – en omdat Bergader niet gerekend had op de extra hoeveelheid melk na het faillissement van B.M.G. - ging er nog eens 3 cent extra van de prijs af. In totaal krijgen de Aschauer's slechts 32 cent per liter.
Opnamestop bij veel zuivelfabrieken

Alle pogingen om een zuivelfabriek te vinden die de volle bio-melkprijs betaald zijn tot nu toe mislukt. Het nabijgelegen 'Milchwerke Berchtesgadener Land' heeft een wachtlijst met zestig bio-melkboeren erop en neemt op zijn vroegst in de herfst van 2019 nieuwe melkleveranciers op. Ook bij bio-zuivelfabriek Andechs is er momenteel sprak van een opnamestop.
Teveel bio-melk op de markt

Er is momenteel gewoon teveel bio-melk. Dit jaar werd er in de eerste vier maanden in heel Duitsland bijna dertig procent meer bio-melk geproduceerd dan in dezelfde periode vorig jaar. De afzet in de supermarkten nam weliswaar ook toe, maar lang niet zo sterk als de productie.

De directeur van 'Andechser Molkerei Scheitz' ziet desondanks echter nog geen bio-melk crisis. "Men moet echter een beetje geduld hebben. Ik denk dat het altijd een samenspel is, namelijk dat de markt zich ontwikkelt en dat de bio-melkboeren zich ontwikkelen", aldus Barbara Scheitz.

Melkboeren aan hun limiet

Geduld, dat de Mayer's niet mee op kunnen brengen. Al de afgelopen maanden moesten ze teruggrijpen op hun spaargeld om het bedrijf draaiende te houden. Ook de Aschauer's zullen het waarschijnlijk niet lang meer vol kunnen houden. Momenteel gaat het alleen omdat Albert Aschauer een aanvullend inkomen verdient als inseminator.

Bio-melk en bio-kaas zijn gevraagd

Adviseurs van de bio-teeltverenigingen bevelen de melkboeren daarom aan om pas dan op bio over te stappen als ze met een zuivelfabriek een zekerheidbiedend afnamecontract hebben gesloten. In principe stijgt weliswaar ook de afzet van bio-melk en bio-kaas continu – afgelopen jaar met twaalf procent, maar tegelijkertijd is de bio-melkproductie afgelopen jaar met 16,5 procent gestegen. Vraag en aanbod moeten eerst weer in evenwicht komen, voordat er meer bio-melk van de melkboeren kan worden afgenomen.

Bron: BR

Publicatiedatum: