Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
20 jaar Randijk Bamboe & Hoveniers

“Bamboe is een wereldverbeteraar”

Samen met zijn vader Ad begon Erwin Kooijman in 1998 Randijk Hoveniers op boerderij Groot Randijk in Amersfoort. In 2002 sloeg het ‘bamboevirus’ toe en verhuisde het bedrijf naar de huidige locatie aan de Laapeerseweg in Leusden. Inmiddels werkt partner Kyra ook al meer dan 10 jaar mee en klopt de opvolging aan de deur. Samen met de 8 medewerkers en een aantal vrijwilligers wordt er nog steeds hard gewerkt aan de verdere ontwikkeling van het bamboe- en hoveniersbedrijf. Randijk is de enige biologische bamboekwekerij in Nederland en bestaat op 1 juli 2018 exact 20 jaar.



In 2002 begon het
Erwin: “Bamboedeskundige Charley Younge heeft mij in 2002 geïnspireerd en geadviseerd. Hij heeft bamboe naar Nederland gehaald en adviseerde mij om niet woekerende bamboe te gaan telen”. Nu, 20 jaar later, staan hier naast het duurzame bedrijfsgebouw dat we zelf hebben gebouwd, ruim 5000 bamboeplanten in meer dan 30 soorten. En we leveren niet alleen aan particulieren. Steeds meer hoveniersbedrijven en tuincentra selecteren ons als biologische bamboeleverancier”.



Bamboe is een wereldverbeteraar
Tegenwoordig worden steeds meer producten gemaakt van duurzaam bamboe. Van toiletpapier tot ondergoed, van fietsen tot servies. Randijk richt zich op het kweken van bamboe als tuinplant. Daarnaast zijn er allerhande bamboematerialen in het assortiment te vinden voor in de tuin. Schuttingen, pergola’s en bamboepalen in alle soorten en maten om zelf objecten mee te vervaardigen.

Bamboe is een ideale duurzame plant. Zowel in de zomer als in de winter is bamboe groen en stelt geen hoge eisen aan de grond. Je kunt de plant snoeien hoe en wanneer je maar wil en heeft geen last van ziektes. Bamboe bevordert de biodiversiteit enorm en produceert een rustgevend ruisend geluid. 



Erwin: “Als je een boom plant dan heb je daar pas over 50 tot 100 jaar profijt van. Als je een bamboe plant kun je iedere vijf jaar oogsten. Dat maakt Bamboe een hele serieuze vervanger voor bijvoorbeeld tropisch hardhout. Doordat er steeds meer producten gemaakt worden van bamboe verbetert de kwaliteit van leven wereldwijd voor heel veel mensen door de inkomsten die hieruit voortvloeien”. 



Kyra: “Andere voordelen van Bamboe zijn dat de plant een enorme CO2 vreter is en erosie tegengaat. Bij grootschalige bomenkap ontstaat erosie. Bij het oogsten van Bamboe blijven de wortels altijd in de grond waardoor erosie niet aan de orde is. Kortom, al met al is bamboe een hele mooie wereldverbeteraar”.



Voor meer informatie:
Randijk Bamboe & Hoveniers
Laapeerseweg 1A
3831 SB Leusden
Publicatiedatum: