Mededelingen

Vacaturesmeer »

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

  • Er is gisteren geen nieuws gepubliceerd.

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Overig nieuwsmeer »

Koerslijstmeer »
Oekra´ne's bio-markt bloeit dankzij Oekra´ens-Zwitsers project

Het Zwitserse-Oekra´ense project 'Biologische marktontwikkeling in Oekra´ne' had als doel om kleine en medium bedrijven in de Oekra´ense biologische voedingssector te helpen groeien. Het project werd gefinancierd door het ministerie van Economische Zaken in Zwitserland (SECO) en de uitvoering was in handen van FiBL. Met behulp van het project werden biologische en regionale voedselleveringsketens verder ontwikkeld. De aandacht lag op zowel nationale en internationale markten en de samenwerking die al tien jaar duurt werpt zijn vruchten af, niet alleen dankzij de uitstekende bodemomstandigheden, maar ook door de toenemende vraag naar producten van hoge kwaliteit op zowel internationale als binnenlandse markten.

Organic Field Day 2017, georganiseerd door FiBL, op een biologisch bedrijf in Poltava trok zo'n 300 ge´nteresseerde boeren. Foto: Seco/FiBL - Tom Kawara.

De internationale biologische markt ontwikkelt zich snel, en biedt Oekra´ne een interessante mogelijkheid om (zeer nodige) baanmogelijkheden te creŰren in stedelijke gebieden. Met dit doel in gedachten en een duidelijk begrip van het enorme potentieel van Oekra´ne's agrarische sector, is SECO in 2005 begonnen met het investeren in de biologische sector van het land, in samenwerking met aandeelhouders in Oekra´ne en het ministerie van Agrarisch Beleid en Voedsel. Barbara Jńggin, Programma manager bij SECO, beschrijft tijdens AGRO 2018, Oekra´ne's grootste agrarische vakbeurs, de doelen van het project: "SECO's doel is om het concurrentievermogen van de Oekra´ense biologische sector te vergroten en het land meer toegang te bieden tot de internationale markt. Met dit doel in gedachten willen ze hen helpen om samenwerkingen op te bouwen en te versterken die de duurzaamheid van de biologische sector verbeteren."

"Oekra´ne is een belangrijk onderdeel van de wereldwijde biologische markt geworden, en voldoet aan de behoeften van kopers uit vele landen", zegt Olena Kovaliova, onderminister bij het ministerie van Agrarisch Beleid en Voedsel. "We zijn erg trots dat de hoeveelheid gecertificeerd biologisch land met 60% is gegroeid sinds 2002, van 240.000 naar 381.000 hectare. Bovendien ligt het aantal gecertificeerde telers nu vier keer hoger, van 70 in 2002 tot 294 nu", legt Olga Trofimtseva, onderminister bij het ministerie van Agrarisch Beleid en Voedsel in Oekra´ne, uit. "Het door SECO gefinancierde project heeft geschiedenis geschreven voor de Oekra´ense agrarische sector, en dat gaat veel verder dan alleen de biologische sector en Oekra´neĺs landgrenzen."

Biologische landbouw: een beter concurrentievermogen en meer werkgelegenheid

In juni 2018 zal het succesvolle Zwitserse-Oekra´ense project tot einde komen. Tijdens de AGRO 2018 presenteerde het FiBL de bevindingen van zijn socio-economische studie om de ontwikkeling van de Oekra´ense biologische sector te beoordelen. De studie is uitgevoerd tussen november 2017 en juni 2018, en bestond uit een online enquŕte om informatie te verzamelen van 140 aandeelhouders binnen de sector. De studie bevestigt niet alleen dat de sector de laatste jaren enorm is gegroeid, maar ook dat het vele belangrijke nieuwe banen heeft opgeleverd, vooral in stedelijke gebieden. Dankzij de nieuwe zakelijke mogelijkheden voor zowel de exportmarkt als binnenlandse markt, zijn er nieuwe bedrijven en banen gecreŰerd in stedelijke gebieden die betrekking hebben op de productie, verwerking, retail, input supply en het leveren van diensten - allemaal banen die het concurrentievermogen van de sector de komende jaren verder zullen laten groeien. 

Bron: FiBL

Publicatiedatum: 10-7-2018

  

Ander nieuws uit deze sector:

9-7-2018 "Als toezichthouder moet je meedoen met professionaliseren"
9-7-2018 Tweede Kamer wil garantie dat NVWA bijzondere kostenoverschrijdingen niet doorrekent in tarieven
9-7-2018 Brexit en bio: "Voorbereidingen in gang zetten essentieel"
9-7-2018 Juni 2018: 56 nieuwe bedrijven met bio-certificering
9-7-2018 Diplomering Kraaybeekerhof in drie delen
5-7-2018 Landwijzer viert 21 jaar opleidingen met groot zomerfeest
5-7-2018 Amerikaanse Global ID Group koopt na Bioagricert ook Quality Partner
2-7-2018 Wereldwijde bio-areaal in 2016 naar 57,8 miljoen hectare gegroeid
26-6-2018 Veel belangstelling bij jongeren en volwassenen voor bio-dynamische landbouwopleiding
25-6-2018 Groenverklaring voor nieuwe investering bio-grond weer mogelijk
22-6-2018 Pipie Smits van Oyen en Wicher Hoeve nieuwe bestuursleden in Biohuis
20-6-2018 Gedegen planning essentieel bij omschakeling biologische veehouderij
18-6-2018 "Suggestie uit berichtgeving over grootschalig illegaal gebruik van bestrijdingsmiddelen is onjuist"
18-6-2018 Nieuwe Europese bio-regelgeving gepubliceerd
18-6-2018 Lekker naar de BioBoer stopt
14-6-2018 Samenvoeging RIKILT en LabVV NVWA
14-6-2018 "NVWA krijgt ruimte om toezicht op voedselveiligheid en dierenwelzijn te versterken"
12-6-2018 Nieuwe gezichten bij de Bio Academy
6-6-2018 Ronald van der Giessen nieuwe RvT-voorzitter Stichting Grondbeheer
5-6-2018 Fotoreportage: jaarbijeenkomst BioNederland in De Verspillingsfabriek

 

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
code
Voer bovenstaande code in *